[Видео] Јаков Пејовски – V одд.

+118

[Литература] Симона Бојковска – VI одд.

+36

[Литература] Тамара Татабитовска – VIII одд

Што ме движи кога се стои? Во ова време лудо  се случи едно чудо,  корона криза навали  во секоја куќа радоста се намали!    И што да се прави сега?  Да се бара излез, решение треба,  да се најде внатрешна сила  …

[Литература] Никола Ангеловски – VIII одд

Награден конкурс на тема:  „ Што ме движи кога се стои?“    Што ме движи кога се стои,  ме раздвижува моето куче мило,  тоа секојдневно радосно ме чека  и заедно надвор се шетаме пополека.    Ме движат пријателите мили  нивните …

[Литература] Никита Ралевски – VIII одд

    Што ме движи кога се стои? Ме движи играњето видео игри со другарите добриа потоа пишување со нивинтересни песни и творби. Ме раздвижува онлајн наставатакаде стекнуваме нови знаењацртаме, учиме и пишуваме.И најважно од се учиме како да се …

[Литература] Мила Јаќоска – VIII одд

 Што ме движи кога сè стои?      Кога сонцето грее,  месечината ќе ја снема.  Кога ливадата солзи лее,  цвеќињата ги нема.    Ноќе ќе дојде време,  за месечината да зрачи,  а на ливадата ќе израсне булка,  и самотијата веќе нема да ја …

[Литература] Магдалена Атанасовска – VIII одд

  Што ме движи кога се стои?   Што ме движи кога се стои? – моќно прашање со безброј одговори. Кога се искачувам на некоја планина, што ме движи да стигнам до целта? Ме движи чувството на успех, адреналинот кој …

[Литература] Касија Сетиќ Габер – VIII одд

    Што ме движи кога сè стои?    Пандемијата ни дојде како мрачна клетва која го замрзна времето, ни ги направи сите денови исти. Сонцето веќе не грее толку силно, искрена насмевка не може да се види, сè стои освен …

[Литература] Ирма Дамчевска Стомнар – VIII одд

Што ме движи кога се стои? Љубовта од фамилијата што ми ја пружи, со безброј полни кочии исполнети со насмевки и среќа е тоа што најмногу ме движи кога се стои. Секоја секунда, помината со мојата фамилија е голема среќа …

[Литература] Давид Арсовски – II година

,,Што ме движи, кога се стои?”   Животот течеше незапирливо, секојдневните обврски стануваа секој ден поголеми и поголеми.Денот траеше кратко, луѓето бараа момент повеќе за да ја завршат работата која што им заостанала од претходниот ден, недела, месец. Градовите и …

[Илустрации] Тина Анѓелиќ – V одд.

+42

[Илустрации] Ива Жикова – V одд.

+19

[Видео] Бојан Маневски – VIII одд.

+44

[Илустрации] Јана Крстевски – VI одд.

+41

[Литература] Марко Јованоски – VII одд

Шепот Тивок Осамени Мисли Едно Дете Вечно Има Животни Искри. Како Оган Гори Амбициозен и Сам Ѐ мпатија Насловот го посветив на сите деца со посебни потреби. Солзи и Толеранција Одсекаде Иде. Што да напишам за мојава мисла да има …

[Илустрации] Давков Јован – VII одд.

+184

[Видео] Ангела Паунова – IX одд

+12

[Видео] Уна Стојанов – I одд.

+8

[Видео] Андреа Видовска – 4 одд.

+4

[Видео] Ангела Угурова – V одд.

+189

[Илустрации] Леа Апостолова – IX одд

+5

[Илустрации] Јана Арсова – IX одд.

+106

[Илустрации] Вероника Митреска – VIII одд.

+7

[Литература] Иван Каревски-IX одделение

„ШТО МЕ ДВИЖИ КОГА СЀ СТОИ“   ВРЕМЕТО ЗАСТАНА КОГА СФАТИВМЕ ДЕКА ЗДРАВЈЕТО Е ЗАСЕКОГАШ. СТРАВОТ НЀ ЗДРВИ, НЀ СТАПИСА, НЀ ЗАМРЗНА, НЍ ГО ЗЕДЕ ЗДИВОТ.   НО, ДАЛИ ТРЕБА И НИЕ ДА ЗАСТАНЕМЕ? ДАЛИ ТРЕБА ДА СЕ ПРЕДАДЕМЕ? ДА …

[Литература] Ален Попјаневски – IX одделение

„Што ме движи кога сѐ стои“   Помина и овај ден. Веќе врви и оваа седмица. Се нанижаа триста шеесет и пет, продолжуваат нови, нови, да се движат. Ми прелетнува низ глава „PantaRhei“ но, како ништо ново на позитивно да …

[Литература] Сара Томовска – VIII одд

  Што ме движи кога се стои?   Сите ние сме луѓе кои поминуваме исти периоди од животот. Детството е оној период каде ние почнуваме да се дружиме, да се образуваме, да играме и растеме. Детството е периодот каде сите …

[Илустрации] Мелани Неделкоска – VIII одд

+24

[Илустрации] Марија Миланова – VIII одд.

+193

[Илустрации] Борјана Несторовска – VIII одд.

+42

[Илустрации] Софија Атанасовска – V одд.

+147

[Илустрации] Горјана Кузманоска – V одд.

+63

[Илустрации] Матео Јовановски – I година

+9

[Илустрации] Лука Димитријоски – II година

+5

[Илустрации] Даниела Јаневска – II година

+8

[Илустрации] Даниела Јанева – II година

+8

[Илустрации] Давид Дамјановски

+2

[Илустрации] Верица Георгиевска – II година

+3

[Илустрации] Андреј Бубалов – I година

+2

[Илустрации] Алексеј Христов – I година

+12

[Илустрации] Александар Добревски

+3

[Илустрации] Александар Добревски – I година

+9

[Литература] Прокоповска Теодора – VIII одд

Што ме движи кога сѐ стои?     Чекориме…Чекор по чекор, започнуваме патека во која ни претстои битка… битка во која несомнено оној кој ја крева црвената ракавица ризикува да биде поразен. Но дали е ова причина да се прогласи …

[Илустрации] Евгенија Милевска – III-година

+242

[Илустрации] Леонид Силјановски – VIII одд.

+27

[Литература] Јован Пешев – VI одд.

Еден ден  Еден ден неочекувано никаде од нигде сé се промени се промени цел свет. Паднавме во господово искушение, одеднаш полициски час, карантини, маски, старите луге се плашат за сопствените животи а и ние децата.   Сите се бориме со овој проклет вирус и млади и стари и доктори  и …

[Видео] Дамјан Дукоски – III година

+8

[Литература] Теона Крстевска – VIII одд.

,,Што ме движи кога се стои”   Кога стои се, нешто што ме движи е мислата за убавиот живот кој се ближи, во овие моменти никој не е сам, иако во нашиот живот удри еден голем бран.   Надежта моја …

[Литература] Теона Арсовска – VIII одд.

    Што ме движи кога сè стои   Чекорејќи, случајно те погледнав така и сфатив дека чекаш подадена рака, со надеж гледаше твоето лице мило, на него времето бразди беше свило.   Стоеше на крстопат со стап в рака …

[Литература] Теодора Тунеска – VIII одд.

“Мојата смисла на животот!,,   Секој ден се повеќе губам надеж дека нема да успеам во тоа што го посакувам,мојот сон,моите желби,посакувања и слично,тоа што секој од нас се справува со голем број на проблеми,некој од нас дури и со …

[Литература] Теодора Маркушевска – VIII одд.

ШТО МЕ ДВИЖИ КОГА СЕ СТОИ ?   Штом се околу нас одеднаш престанува да се движи, ние започнуваме да чувстуваме осаменост. Се чувствуваме како да сме оставени сосема сами на себе, дури пак, на некој начин се чувствуваме беспомошно. …

[Литература] Теодора Гијевска – III одд.

[to me dvi`i koga se stoi         Dolgo razmisluvav vo ovaa zimska no} dodeka gi gledav belite ne`ni snegulki kako pa|aat od neboto, {to e toa {to me dvi`i i koga se stoi. Me dvi`i mojata detska …

[Литература] Теодор Ѓуровски-IX одд.

  „Што ме движи кога сé стои?“ Ние луѓето се чувствуваме најсигурно во сопствениот ритам. Сепак тој понекогаш може да се наруши кога ќе надојдат големи бранови, но и повторно да се воспостави, кога ќе го фрлиме сидрото на сигурно …

[Литература] Тео Миленкоски – VIII одд.

“ШТО МЕ ДВИЖИ ДОДЕКА СЀ СТОИ”     Тековната состојба на работите го стави светот во пауза, но оваа пауза ми даде време да размислувам за вознемирувачките работи. Време кое многу други како мене веројатно исто така имаа очајно потреба …

[Литература] Теа Ристоска – VII одд.

Што ме движи кога сè стои   Кога темната тишина ќе дојде до мојот прозорец, ќе се сетам дека на плоден писател сум потомец. Ќе напишам творба со зборови кои се везат од моето срце, и дете со мене трудиљубиво …

[Литература] Тамара Максимовиќ – VII одд.

Што ме движи кога сѐ стои?   Живот! Што е тоа? Која е смислата на животот? Зошто постоиме? Филозофски, тешки прашања за длабоко размислување. „Животот е еден!“ – имам слушнато многу пати. Секој од нас, има предодредена патека, по која …

[Литература] Тамара Божиновска – VIII одд.

Што ме движи кога се стои?   Кога се стои,ме радува насмевката на мојата сестра кога мило и радосно ме гледа, во моите маслинесто зелени очи.   Кога се стои, а само мојата мисла патува. И кога јас танцувам во …

[Литература] Суела Таири – VI одд.

,,Што ме движи кога сѐ стои‘‘   Дискриминација   Дискриминација! Колку тоа грдо звучи, во денешно време тоа не треба да се случи. Сите заедно да се избориме за убави работи, сите сложно да твориме дискриминацијата да ја обориме. Место …

[Литература] Суден Шехапи – VII одд.

  КОРОНА Тик так, тик так Бие часовникот во нашите срца, и повторно страв и стегнати души звук на болнички сирени, трепет за уште еден човечки живот вклештен во рацете на чудовиштето Корона. Времето минува, тече ко река, река што …

[Литература] Стефанија Јанковиќ – IX одд.

,,Што ме движи кога се стои?“   Поминува повеќе од година цела како човештвото е фрлено на колена, исправено пред досега можеби најголемиот здравствен предизвик. Година како светот го префрла горчливиот залак од една на друга страна во својата огромна …

[Литература] Софија Петковска – VIII одд.

  Што ме движи,кога се стои?   Се застана. Биолошка војна настана. Невидливиот непријател за миг се прошири, пустош направи, видливи траги остави. Да застанам или да одам? Каков живот да водам? Како да ја победам пандемијата? Како да се …

[Литература] Софија Богдановска – VIII одд.

Што ме движи кога се стои   Што ме движи кога се стои? Тоа е љубовта во очите твои. Да го дарувам моето јас на твоето јас, да извикаме љубов на целиот глас   Што ме движи кога се стои? …

[Литература] Симона Шутиноска – 8 одд.

Што ме движи кога сè стои Животот е мистерија, бескраен лавиринт низ кој секојдневно се движиме и го бараме вистинскиот пат. Се соочуваме со проблеми и искушенија кои треба да ги надминеме и да стигнеме до саканата цел. Животот е …

[Литература] Симона Шутиноска – IX одд.

  Што ме движи кога сè стои   Сè стои во место, велам јас често. Стои за да сме здрави, па не одиме ниту на слави.   Дојде чудно време, на грбот ми стои бреме. Дома сум на час, не …

[Литература] Симона Милковска – IX одд.

Што ме движи кога сѐ стои?   Што ме движи кога сѐ стои? Кога не е сѐ во розови бои, кога ништо од рака не ми оди, и се прашувам ,,Каде сега животот води?”   Што ме движи кога не …

[Литература] Сара Христовска – VIII одд.

,,Што ме движи кога сè стои ?” Понекогаш тешко ни е да го издржиме денот и што тој ни носи. Понекогаш сакаме сé да застане, да се откажеме и овој кошмар да заврши, но што е тоа што ме движи …

[Литература] Сара Николовска – VIII одд.

Што ме движи кога сѐ стои?   Желбата за живот, љубовта, што ја добивам од сите мои сакани, која знам дека никогаш нема да престане, среќата, која ја чувствувам во секој можен миг, трпението и, најважното од сѐ, надежта кои, …

[Литература] Сара Наковска – VII одд.

    Што ме движи кога сѐ стои?     Се будам и почнува моето движење. Топката се тркала, се движи, децата на велосипедите се движат, но јас стојам. Наоколу нема други движења, тоа е во моите мисли. Тие непрестојано …

[Литература] Сара Лазаревска – VI одд.

ШТО МЕ ДВИЖИ КОГА СЕ СТОИ   Со желба и истрајност кон целта се оди, само треба да дозволиш, сонот напред да те води.   Моето семејство за поддршка е тука секогаш да ми пружи рака, со нив секоја потешкотија …

[Литература] Сандра Вељановска – IX одд.

  Што ме движи кога сè стои?   Има љубови лажни кои те прават тажни, но има и вистински, славни, во кои две срца се главни.   Љубовта е трепет, миг кој гали, носи нежност и копнеж што пали. Ко …

[Литература] Рина Балажи – IX одд.

  ГИМНАЗИЈА АЛГОРИТАМ   НАГРАДЕН КОНКУРС ЕСЕЈ „ШТО МЕ ДВИЖИ КОГА СЀ СТОИ“     Пишувам на оваа тема, свежа, штотуку изнедрена од ситуација кога одеднаш сè застана. Пандемија…Пандемија, која нè потсети дека сите сме еднакви, без оглед на културата, …

[Литература] Радован Судар – VIII одд.

Што ме движи кога се стои? ______________________________________________   Ме движи вербата во луѓето хуманоста голема наша, борбеност, искреност, солидарност во секоја куќа ваша.   Стои, а сепак се движи главата стои, а мислата патува секоја мајка се грижи, за своето …

[Литература] Петра Блажевска – VIII одд.

Што ме движи кога сè стои?   Бродот со целото човештво го зафати голема, страшна бура, која го фрла низ големите бранови, со целата своја сила. Мирното патување под светлото сончево небо се претвори во патување за опстанок. Затворени во …

[Литература] Петар Дошев – VII одд

Што ме движи кога сè стои?   Седам на нашата тераса и се обидувам да дишам воздух со полни гради. Пролетта пристигна, а со неа се разбуди и природата. Птиците се вратија во своите гнезда, а дрвјата ги облекоа своите …

[Литература] Петар Ѓорѓиев – IX одд.

Што ме движи додека стојам Секој од нас се надева на нешто подобро, зарем не? Знам. Секој од вас го мисли тоа. Го мислам и јас. И јас постојано го велам истото. Сила која е посилна од силата која не …

[Литература] Павел Ѓиновски – VI одд.

ШТО МЕ ДВИЖИ ДОДЕКА СЕ’ СТОИ   Секојдневно заедно го живееме ова тешко време, време на пандемија предизвикана од вирусот Ковид-19, со која светот се бори повеќе од една година. Економската криза, изгубените животи, крахираните здравствени системи, ограничувањето на правата …

[Литература] Нина Колева – VI одд.

Што ме движи кога се стои? Мене моето семејство ме движи, ако некогаш имам мака моето семејсто ме сфаќа, и ќе ми помогнат. Кога треба да помогнам на моето семејство,правам се што можам,и ако некогаш јас си кажам дека сум …

[Литература] Никола Чадамов – VII одд.

  ,,Што ме движи кога сè стои”   Зедов празен лист хартија и молив. Погледнав во белилото на листот и си реков колку е празен и колку е чист истовремено. Но, само неколку редови напишани и тој станува, ,,жив”, станува, …

[Литература] Никола Васиљевски-lX одд.

Што ме движи кога сѐ стои   Што е тоа што живост ни дава, кога мислиш целиот свет е под клуч и брава?   Што нѐ крепи кога болката срцето ни го корне и тежина над нас паѓа? Една искра …

[Литература] Нејла Адеми – VIII одд.

Што ме движи кога сѐ стои? Денес во светот има многу луѓе, но ретко кој е човек. Живееме во време кога е изгубена човечноста и моралните вредности кај луѓето. Денес светот се бори со невидлив непријател т.н. корона вирус. Луѓето …

[Литература] Моника Сенева – IX одд.

Што ме движи кога се стои? Некои денови се будиме и едноставно не ни се станува од кревет. Зошто? Зошто да станеме од кревет кога живееме во свет што е полн со омраза и гнев. Што е поентата да живееме …

[Литература] Младен Божиновски – VIII одд.

,,Што ме движи кога сè стои?” Еден класичен ден, пролетта веќе се чуствува, само што завршив со часовите и тргнувам накај училишниот терен да се сретнам со другарите. Таму често играме кошарка или фудбал. Мала физичка вежба и ритмичко размрдување …

[Литература] Михаил Русевски – VI одд.

Што ме движи кога се стои    Животец со тешко бреме, живееме во Ковид-време!  Нема веќе ни прегратки слатки живееме со видувања – кратки!   И душата ми кажува  срцето кои тајни ги крои!  А што ме движи мене  кога се стои?    Ме движи сонцето   со својот златен зрак,  светлината која носи радост  и нема никогаш мрак.    Ме движи песната   на милозвучната птица,   убавите разлетани пеперутки  ме движат со нивните крилца.    Ме движи љубовта,  подарена од мојата мајка,  ме движи среќата,  како во најубавата бајка.  …

[Литература] Михаил Алексовски – VIII одд.

Што ме движи кога сé стои Седам сам, низ прозорец гледам, не знам зошто, но нешто ме мачи, внатрешен немир на душа ми легнал, нервозен ги решавам домашните задачи.   Размислувам долго, зошто ова се случи и сите останавме затворени, …

[Литература] Михаела Николовска – IX одд.

  „Што ме движи кога се стои ?“   „Што ме движи кога се стои ? – прашање кое сите си го поставуваат во ова време на пандемија, но ретко кој може да си даде одговор. По долго размислување и …

[Литература] Михаела Анастасовска – VI одд.

Што ме движи кога се стои   Ме движи фамилијата, љубовта, слогата, упорноста на мајка ми, смешките на татко ми.   Ме движат другарите, пријателите мои мили низ игра и песна ми ги даваат мојте сили.   Ме турка училиштето …

[Литература] Михаела Анастасовска – VI одд. (1)

Што ме движи кога се стои   Ме движи фамилијата, љубовта, слогата, упорноста на мајка ми, смешките на татко ми.   Ме движат другарите, пријателите мои мили низ игра и песна ми ги даваат мојте сили.   Ме турка училиштето …

[Литература] Михаела Аќимоска – IX одд.

Кога стоев срцето ме движеше Сега кога се стој и е тажно, научив што е важно. Важно е што во срцето носам една мисла милна, која ми вeли сега е моментот да бидеш силна!   Ми вели не стои заедно …

[Литература] Михаел Русевски – VI одд.

Што ме движи кога се стои?   Посакувај радост секому и ќе се движиш во насока на задоволство и успех. Тоа може да го имаме во секој момент што го живееме ако го извлечеме како поука само најдоброто. Ме движи …

[Литература] Милена Крстевска – VII одд.

Што ме придвижува кога се стои       Верата и љубовта во Бог не придвижува истрајно да чекориме, и кога се ќе застане да продолжиме да се бориме.   Некогаш е доволен само убав збор, очи кои зрачат полни …

[Литература] Мила Митревска – VIII одд.

„ Што ме движи кога сè стои ? ”   Да, навистина чудни работи се случија изминатава година. Чудни, необични, несекојдневни.Карантин,изолација,заштита,почитување на мерки за заштита, сите овие новини нас нѐ направија поинакви.Да секако, сето ова е новина за секој од …

[Литература] Мила Ковачевска – VIII одд.

Што ме движи кога се стои? Да…Буквално се застана. Сето она што за мене значеше Живот, преку ноќ се претвори во вируелен свет во кој најчесто само погледот низ прозорецот ми влева надеж дека еден ден овој хорор ќе биде …

[Литература] Мила Ивановска – VII одд.

Мотивот е во нови дострели   Доаѓа понекогаш момент или време чиниш ништо не се движи, сé стои носиш на плеќите тешко бреме, сила да се покренеш ко да не постои.   Еве го денес тој зол час, уште едно …

[Литература] Мила Здравковиќ – VII одд.

Што ме движи кога се стои?     “Што ме движи кога се стои?”со помош на малите работи кои што се случуваат,а многу ми значат во овој период и ќе се задржам на набројување на работите кои ме прават среќна …

[Литература] Мила Донева – VIII одд.

Што ме движи кога сѐ стои   Запрени возови, часовникот запре, автобусите стојат, стојам и јас.   Загледана во далечината, но јас сепак гледам напред!   Гледам во сонцето, го чуствувам мирисот на цвеќето. Стојам под небото, му се радувам …

[Литература] Мила Ѓорѓиевска – VIII одд.

-,,Што ме движи кога се стои?”   ,,Што ме движи кога се стои?” Ова прашање можам да го одговорам со различни одговори зависно од кој поглед гледам. Доколку го одговорам од аспект на физиката, ме движи некаква сила.Може да ме …

[Литература] Мила Анчевски – VI одд

Што ме движи, кога сè стои?   Застана светот пред година една престана тој да се движи, како на филм кога има сцена страшна ми рече мајка ми: „Не гледај, мижи!“   И не гледам јас, ни бројки ни вести, …

[Литература] Миа Хаџи-Димова – VIII одд.

Што ме движи кога сè стои?     Неодамна нашето секојдневие се промени. Навиките ни се заменија со нови. Семејствата и пријателите се разделија. Некогашните раздвижени улици се претворија во празни тротоари, а веселиот џагор стивна. Разиграните групи во градот …

[Литература] Миа Бошева -VII одд.

Што ме движи кога се` стои?     Што треба да ме движи кога се` стои, Која работа треба свеотот да ми го обои, Што да правам кога не знам што да правам, Не знам за себе си, но на …

[Литература] Мери Димитриевска – VIII одд.

    МУЗИКАТА Е СИЛАТА ШТО МЕ ВОДИ И МЕ ДВИЖИ   Во свет во кој што изгледа дека се стои, мирува, и се е како заробено во еден невидлив балон наречен „Пандемија од вирусот Ковид 19“, силата која што …

[Литература] Меланија Трпевска – VI одд.

Што ме движи кога се стои?   Срцето чука тик , так правдата дојде на мојот праг.   Денес на час научив јас дека еднаков е секој во светот и кај нас.   Рамноправност се дели иако секој има најразлични …

[Литература] Матеја Талеска – IX одд

Што ме движи кога сè стои?   Кога сè ќе застане и времето неподвижно ќе остане, кога стрелките на часовникот ќе сопрат и сè да се движи ќе престане, животот не стои, волјата не се гасне.   Мене ме движи …

[Литература] Матеја Талевска – VIII одд.

Што ме движи кога се стои? Толку мал, а толку моќен збор. Живот. Животот е една телевизиска кутија со ред неочекувани настани.Тој е такво место во кое и од тагата доаѓа среќа и од насмевката доаѓаат солзи. Многу е мал, …

[Литература] Мартина Трајковска – VII одд.

ШТО МЕ ДВИЖИ КОГА СÈ СТОИ?   Големиот мислител Антон Чехов еднаш рекол дека во животот се сигурни само две работи: смртта и промените. Денешната мртва точка е појдовна точка за утрешните промени. Пред почетокот на сè постои идеја. Некои …

[Литература] Мартина Маказлиева – VIII одд.

Тема: „Што ме движи кога сè стои“ Гледајќи во иднината Гледам напред во иднината таму се деловите од животот мој. Гледам напред во правдата секој да има светлина на патот свој.   Го чекам новото надежно време што носи отстварување …

[Литература] Мартина Димитријевска – VI одд.

Што ме движи кога сѐ стои За да стекнеме сѐ што ни е потребно , најнеопходна ни е душата која би била доволно силна да ги победи разликите. Маж или жена , образован или неук , богат или сиромашен , …

[Литература] Мартина Атанасова – VI одд.

Што ме движи кога сѐ стои Почетокот на пандемијата за мене значеше бескрајно долги и здодевни денови. Седев затворена дома не смеејќи да излезам од мојот дом и без идеја што да правам. Најголем дел од времето го поминував со …

[Литература] Мартин Тунев – VIII одд.

Што ме движи кога се стои   Во ова чудно време – невреме, Кога само да си жив е тешко бреме, Кога не е останато ништо да се земе, Време кога стравот посадува семе.   И се да застане, да …

[Литература] Марко Стојановиќ – VI одд.

ШТО МЕ ДВИЖИ КОГА СЀ СТОИ     Кога сѐ стои, кога ништо не се движи кога ќе се замислам јас Ме движи детството, Ме движи радоста Не ме радува полнолетството, Најпосле дознав да се радувам дека треба Но, никогаш …

[Литература] Маријана Ѓеорѓиевска – VI одд.

Што ме движи кога сè стои                  Живееме во свет, некој чуден испревртен свет. Свет во кој полека се губат вредностите што го красат човековиот род. Љубовта, добрината, почитта. Се губи смислата на човековото постоење, неговите чувства, неговите навики. Се прашувам зошто сега во овој современ свет, свет на осознавање, сè некако како да стои, како да го изгубил својот здив. Безмалку нешто чудно се случува. Стои така замислен, изгубено, длабоко во себе повлечено.   Но, зошто е тоа така? Сега, во овие модерни времиња, луѓето мислат само на себе, на своите потреби. Нималку не обрнуваат внимание на оние околу себе, не им е грижа дали имаат некаква потреба, им треба ли некаква помош. Како да се дојдени од некој туѓ, далечен свет. Се поигруваат со нивните чувства, со нивните стремежи и идеали. А, зарем не доаѓаме на овој свет исти, чисти како празен лист хартија што подоцна времето го испишува. Затоа, се чудам на луѓето, посебно на оние кои мислат дека се над сите, мислејќи дека тие се посебни, различни. Но наместо разликите да нè приближуваат, да нè прават подобри, тие со километри нè оддалечуваат. Нè има секакви по боја, црни, жолти, бели, со различни верувања и со различни способности. Светот е таков и не може да се менува. Затоа, тоа богатство на различности треба да го искористиме, чуваме, оплемениме. И да не се тие разлики, светот би бил едноличен, празен, без содржина  . Но, токму тоа денес се случува. Светот стои, тапка во едно место, а луѓето ја губат вербата во иднината. Но, јас не мислам така, за мене тоа е минато. Се трудам да ги разберам луѓето, да ги прифатам онакви какви што се. Некој ќе каже: ,,Па ти си мала, сè уште не ги разбираш работите.“ Да, јас сè уште сум мала, но добро ги разбирам      убавините на нашето постоење. Што ни пречи од светот да не направиме убаво место за живеење. Но завидливоста, желбата за самоуништување ги замира таквите идеи. Секој има право да се чувстува онака како што сака. Не можеме да го смениме тоа чувство ниту јас, ниту било кој друг. Луѓето стануваат полтрони, желни за богатство, забораваат на своето. Кога ќе се свртам околу себе, гледам само луѓе кои брзаат некаде, без да уживаат во убавините на овој свет. Знам дека сè уште сум мала, но во мене чука големо срце. Срце огромно како планина, полно со љубов и разбирање. Срце кое ме носи напред, ме движи, ме охрабрува. Затоа, додека светот стои , размислува што понатаму, јас со крупни чекори одам напред и не запирам. Нема да ме поколебаат озборувањата, ниту препреките на тој пат. Нема да стојам и да бидам само нем набљудувач на сето она што се случува околу мене. Не постои ништо на светот што може да ме оттргне од моите идеали, за мојата верба за подобро утре каде сите ќе бидат еднакви и почитувани, слушнати и разбрани. Тоа е право на секој човек, без разлика на бојата на кожата, јазикот на кој зборува, верата.            Одам напред без предрасуди, со цврсто уверување дека сепак еден ден ќе успеам во тоа.Ништо не ме обесхрабрува ,се борам и ќе се борам ,постојам и ќе постојам.Светот мора да се движи напред кон подобра и посреќна иднина за сите нас.                                             …

[Литература] Марија Јовановиќ – IX одд.

„Што ме движи кога сè стои?“ Чекор по чекор , човекот се движи по својот пат .Трча како дете кон некој свој идеал , секојдневно се стреми кон некое совршенство , трча , не забележувајќи ништо околу себе , гледајќи …

[Литература] Марија Ѓошевска – IX одд.

Што ме движи кога сѐ стои Чудно, необјасниво и ново за мене. Се сретнав со тема на која не знам што да пишувам, а инспирацијата длабоко потоната веќе 6 дена ме мачи. Не знам како да го напишам она за …

[Литература] Максим Костадинов – VII одд.

Што ме движи кога сé стои?   Да се движиш напред без назад да гледаш, да сонуваш гласно, да навиваш страсно.   Желба на срце, мисла во глава, знаењето отвора и железна брава.   Амбиции врели, чекори смели, и успехот …

[Литература] Маја Неделковска – IX одд.

  Што ме движи кога се стои?    Се раѓаме, зачекоруваме, се образуваме, се опкружуваме со разни луѓе, поминуваме патишта, километри, одиме, талкаме, љубиме, плачеме, искусуваме, се бориме, опстануваме. Низ годините поминуваме многу повеќе од што мислиме, чувствуваме посилно од што знаеме и умееме …

[Литература] Магдалена Стојкоска – VIII одд.

Што ме движи кога се` стои? Се движиме слободно, без никаков компромис.Движејќи се го движиме човештвото а тоа не движи нас.Но…дали е секогаш така !? Што ме движи кога се стои? Прочитај неколку пати.Размисли! Преработи го со брзината на светлината …

[Литература] Магдалена Севдова – IX одд.

Што ме движи кога се стои   Минатата година дојде една тешка сезона, Која докторите ја нарекоа вирусот корона. Никој не излегуше надвор од дома, А најжалното од се некој луѓе паднаа и во кома.   Секој најде свое ново …

[Литература] Љубица Глигоровска – VIII одд.

Што ме движи кога сè стои     Живот, човек поминува низ детство, младост, старост. Се развива, зрее, старее. Овие фази низ животот носат и однесуваат разни мали и големи промени. Најголемите промени и преобразби настануваат за време на адолесценција …

[Литература] Лука Поповиќ – VI одд.

,,ШТО МЕ ДВИЖИ КОГА СЀ СТОИ ‘’? Започнува и втората година, од болувањето на светот од пандемијата Корона. Тивкиот невидлив непријател, завладеа со светската популација, не само територијално, туку и психички. Се наметна со свои правила во начинот на дејствување …

[Литература] Лука Богдановски – VII одд

Што ме движи додека сè стои   Патува еден голем сон до секое дете, до секој дом да ги стопли нашите детски срца да ни подари радости тон.   Ќе се роди една мечта мала, која ќе расте и расте …

[Литература] Луиза Гонев Чашуле – VII одд.

Конкурс на тема ‘‘Што ме движи кога сè стои‘‘     Есеј со наслов: Мали нешта кои не учат на големи работи     Не сум голем љубител на споделување емоции и не знам да се справам со нив, така …

[Литература] Лина Парнаџиски – VI одд.

Што ме движи кога се стои   Моето одделение е многу големо. Во него има деца од сите вери, деца со бела кожа и некои потемни, од угледни семејства и онакви кои немаат многу. Ние сме многу сложни и не …

[Литература] Леонид Рабреновиќ – VII одд.

„ Што ме движи кога сè стои?“ Денес петнаесети ден во месец февруари. Во исчекување сум да се јави чичко Спасе. Тој живее блиску до еден од грничните премини со нашата соседна земја Албанија. Сиромаштијата го доведе Спасе дури до …

[Литература] Леона Стојковска – VII одд.

    „ШТО МЕ ДВИЖИ КОГА СĖ СТОИ“ Нашиот живот многу е шарен, на секое дете тој му е дарен. Другарството и љубовта да царува секој сака и никој да не е, на голема мака.   И ете, се случи …

[Литература] Леона Соклевска VIII одд.

Што ме движи кога се стои   Тежи оваа пандемија. Тежи многу. Нормално е да имате чувства како што се стрес, вознемиреност, тага и страв во вакви периоди. Кризата со корона вирусоте нешто што никогаш порано не сме годоживеале. Една …

[Литература] Лео Зафиров – VII одд

Што ме движи кога се стои?   Се прашуваме које е виновен, од каде дојде? Мислевме ќе се избориме и брзо ќе пројде. Но, оваа опака болест, се поголем замав зема, многу драги луѓе меѓу нас веќе ги нема.   …

[Литература] Лела Станисављевиќ – VIII одд.

Што ме движи кога сè стои?   Светот запре, немаше никакво предупредувње. Улиците по кои чекорев ги бришеа моите стапки. Што се случува во овој огромен и суров свет? Јас паѓам овде, дали има излез од оваа мака? Дали она …

[Литература] Лана Нацев – IX одд.

ШТО МЕ ДВИЖИ КОГА СÈ СТОИ     По воздухот се чувствуваше дека сонцето ја губи силината на своите зраци. Беше веќе спуштено долу и сокриено зад високите згради. Наспроти него се засилуваше џагорот на децата и фреквенцијата на луѓето …

[Литература] Ксенија Серафимовска – VIII одд.

Што ме движи кога сѐ стои Мали нешта, големи луѓе Во свет каде владеат материјалните добра, многу е тешко да најдеме соодветен начин на изразување. Како мало девојче, сакав да бидам принцеза, да го имам принцот на бел коњ, да …

[Литература] Кристина Дукоска – IX одд.

„Што ме движи кога сè стои?“ „Среќа,љубов, разбирање и почит“   Изминатата година и оваа како да се споени во една .Стана една цела година .Сите прослави ,родендени и убави случувања фрлени се во сенката на вирусот.Се чувствувам како животот …

[Литература] Кристијан Калов – VIII одд.

Што ме движи кога се стои     Да прашам: Навистина ли застана светот? јас бев зафатен гледајќи го на птиците летот. Кој тоа таму се намуртил и се жали, дека со светот владеат чудесии, микроскопски, мали?   Нешто читам …

[Литература] Кристијан Гајдов – IX одд.

ШТО МЕ ДВИЖИ КОГА СЕ СТОИ   Седам сам. Го слушам лаежот науличните кучиња. Надвор е темно, одвај некоја ѕвезда успева да го пробие темниот небесен свод,сакајѓи и таа да боде слободна, да диѓе чист воздух. Сите спијат или се …

[Литература] Кристијан Вржалковски – VIII одд.

ШТО МЕ ДВИЖИ КОГА СÈ СТОИ? Наслов со поставено прашање. Многу имагинативно, длабоко, возможно и да кажеме со повеќе опции. Лесно ќе ја покажеш бојата на своето размислување, креативноста и ќе се докажеш самиот себе си. И кога сè стои, …

[Литература] Кирил Николовски – IX одд.

Што ме движи кога сѐ стои?   Што е она што може да ме движи, да ми даде сила кога целиот свет тапка во место? Ова ли е оној момент да се напушти зоната на комфорт и да се ослободи …

[Литература] Кирил Ѓорѓиевски – VII одд.

  „Што ме движи кога сѐ стои“   Дома седам, мисли редам што нѐ снајде, што се случи кој без клуч нас нѐ заклучи? Страв се вгнезди в секој дом испразни школски клупи, игралишта, кино сали, се плашат сите големи …

[Литература] Катерина Богдановска – IX одд.

Награден конкурс гимназијата Алгоритам Тема: Што ме движи кога сè стои? Надеж Кога времето застанува само надежта останува. Таа низ секој миг не води и на нашата самодоверба и годи. Надежта е присутна во секој од нас само треба да …

[Литература] Каја Гркова – IX одд.

Што ме движи кога се стои ?   Насмевките на лицата и среќата кои што произлегле како резултат на моментите поминати со семејството и пријателите, претставуваат апстрактен превоз кој не движи и кога се стои. Оваа реченица почесто произлегува од …

[Литература] Јована Шаркоска – VIII одд.

Што ме движи кога се стои?   Негувајте го својот ум – ќе цвета, повеќе отколку што очекувате. Квалитетот на вашиот живот е одреден од квалитетот на вашите мисли. Не дозволувај твојот ум да зарасне во плевел од нечисти мисли …

[Литература] Јована Милановска – VIII одд.

        Што ме движи кога с’е стои    Лани во март се започна или поточно с`e застана. Се појави тој ,невидливиот непријател ,новиот вирус или Coronavirus ,поточно COVID 19. Целиот свет застана.Веќе ништо не беше исто. С`е беше тука , ама како ништо да …

[Литература] Јована Коштревска – IX одд.

Што ме движи кога се стои?   Што ли ме движи кога се стои? Можеби прекрасната приказна која мојата имагинација ја крои. Исполнета со мотивација, мечтаам за да ја видам мојата омилена дестинација.   Ме движи и писателскиот пат, и …

[Литература] Јована Јовчевска – VIII одд

Што ме движи кога се стои? Што ме движи кога се стои, кога секој во карантин деновите ги брои. Семејството ме прави среќна како птица во лет. Посакувам  да  се појави убава вила која надеж, поддршка и ми дава сила. …

[Литература] Јелена Ристовска – XI одд.

Што ме движи кога се стои   Времето, она волшебно невидливо и бесчувствително нешто кое постојано го чувствувам во мене само, некаде длабоко изгубено во бесконечноста… Она толку магливо нешто во мене Со кое неуморно се бркаме, тоа се движи, …

[Литература] Јана Сиљаноска – IX одд.

  Што ме движи кога сe’ друго стои?         Чекорејќи по патеката наречена живот, наидуваме на многу доживувања, авантури и предизвици. Понекогаш се сретнуваме со препреки и тешкотии и секој од нас на различен начин се труди …

[Литература] Јана Петковска- IX одд.

Што ме движи кога сè стои? Животот е низа на предизвици,подеми и падови,настани и моменти.Изборот на одлуки,поставувањето цели и градењето на патот до успехот е мешавина на желби кои тлеат во мислите.Мисли кои се центарот на почетокот,продолжени низ настаните кои …

[Литература] Јана Крстевски – VIодд.

Тема : Што ме движи додека се стои?   Раширени крилја   Сиви облаци над глава ни натежнаа, бура од солзи нови реки содадоа, Тишината стана премногу гласна , широката насмевка одеднаш згасна. Светот се затвори во една рамка, додека …

[Литература] Јана Дамчевска – VIII одд.

Што ме движи додека сè стои Милји   Часовникот отчукува дванаесет, небото е темно, толку облаци има што ѕвездите не можат да го дофатат мојот поглед, а и да ги немаше нив, не ќе можев да ги видам поради зградите …

[Литература] Јана Величковска – VI одд.

      НАГРАДЕН КОНКУРС       На тема: „Што ме движи кога се стои?“   Точно една година живееме во време на пандемија: носење маски, дезинфекцирање, држење на дистанца, полициски часови, повремени карантини дури и по неколку денови… …

[Литература] Исидора Исјановски – VI одд.

Конкурс од Гиманзија Алгоритам Тема: „Што ме движи кога сé стои?“   Светот е во Ковид пандемија а лек не најде ни една академија! Што не’ движи тогаш, во овој свет, кога стои дури и расцветаниот цвет, кога сé застанува …

[Литература] Ивона Филев – VIII одд.

ШТО МЕ ДВИЖИ КОГА СЕ’ СТОИ   Што ме движи кога се’стои? Се, јас се движам, се движи мојот замислен свет, мојот ум, моите желби, скриените пориви за успех, падовите по секој неуспех, борбата за своето место под сонцето во …

[Литература] Ивона Фериќ – VIII одд.

Што ме движи кога сé стои?   Утро е! Денот веќе се родил и јас се будам кога се појавува портокаловата топка на исток. Станувам и се движам, сè додека навечер не се појави бледожолтеникавата месечина и безбројните кристални ѕвезди, …

[Литература] Ивана Станковска – IX одд.

Што ме движи кога се стои   Мислите течат, и заедно со нив тие ме влечат. Како два брода, што пловат низ чиста бела вода.   Што ме движи кога се стои? Кога мозокот минути брои. Убави слики тој во …

[Литература] Ивана Прочкова – IX одд.

Што ме движи кога се стои? Зад нас е една година,една навидум чудна година во која светот само фигуративно застана! Животот не запре ниту во еден миг,можеби околности се видоизменети,условите во кои живееме се сменија преку ноќ за 180 степени,можеби …

[Литература] Ивана Пановска – VIII одд.

,, ШТО МЕ ДВИЖИ КОГА СЕ СТОИ?’’   Беше среда. Часовите ни завршија, ги звршив и обврските. Седнав безволно покрај прозорецот во мојата соба. За миг погледнав низ него. Надвор времето беше прекрасно. Се слушаше песната на птиците, а цвеќињата …

[Литература] Ивана Иванова – IX одд.

 Што ме движи кога се стои?           Додека ти некаде луташ, низ дивините на технологијата, не знаеш дека ден ќе дојде кога срце ќе те боли. Додека ткаеш погледи со твојот компјутер, не знаеш дека еден ден солзи на очи ќе ти навираат. Си помислил …

[Литература] Ивана Георгиевска – VIII одд.

Што ме движи напред кога се стои   Во ова време, невреме кога се е темно и тмурно живееме ново нормално тивко, изолирано, а сепак бурно.   Се застана, светот чудно стои часовникот упорно времето го брои единствено надежта, непокорна …

[Литература] Ивана Бунгурова – VIII одд.

Што ме движи кога сè стои? Беше убав сончев ден, кога гласот, што доаѓаше од телевизорот, кажа дека оваа година наставата ќе се одвива на далечина без физичко присуство во училиштата. Целата се стресов. Тешко го поднесов пролетниот целосен карантин, …

[Литература] Ивана Арсиќ- IX одд.

“Што ме движи кога се стои?”   Се стои… светот се врти, но во моментов се што се наоѓа на неговата површина стои. Се е вкочането како статуата на слободата, како зградите кои се вешто прилепени на својата конструкција, како …

[Литература] Захира Таири – IX одд.

,,Што ме движи кога сѐе стои‘‘   Дискриминација   Да се сакаме, да се чуваме, сите заедно да се почитуваме. Бојата на народот ништо нека не значи љубов во срцето искрено нека зрачи. Да се фатиме сите рака за рака, …

[Литература] Емили Андрееска – VI одд.

    Во стегите на реалноста љубовта не движи     Во стегите на оваа пандемија Немаме стари убави, интересни секојдневија. Дистанца,карантин,забрани,здравствени мерки станаа наши најчесто употребувани именки. Нема време за многу социјализација во светот на глобалната дигитализација. Сакаме, да …

[Литература] Елица Латиновска – VIII одд.

„ Што ме движи кога сè стои?“ Во животот ќе поминеш низ многу работи. Многу ќе научиш, но и ќе погрешиш. Ќе доживееш многу незаборавни авантури и дружби кои никогаш нема да ги заборавиш. Секогаш кога ќе се спомне некој …

[Литература] Елена Ѓорѓиевска – VIII одд.

Што ме движи кога сè стои? Во минатата година нашиот живот многу се смени. Во светот е прогласена пандемија на корона вирусот. Сите сме принудени да поминуваме повеќе време затворени во своите домови. Кога излегуваме надвор мора да носиме маски. …

[Литература] Елена Атанасова VIII одд.

Што ме движи кога сè стои?   Што ме движи кога сè стои? Додека часовникот секундите ги брои. Што ме движи кога сè стои? Плановите и мислите што главата ги крои.   Надежта што последна ќе згасне, Силна, како отровот …

[Литература] Елена Алексовска VI одд.

Што ме движи кога сè стои? Се сеќавам, бев петто одделение, наставникот ни рече на последниот час: “ Заради корона вирусот, ученици мои на две недели нè распуштаат нас”.   Започнавме со учење од далечина, мислевме само кратко ова ќе …

[Литература] Ева Стојковска Палевска – VII одд.

  ШТО МЕ ДВИЖИ, КОГА СЕ СТОИ?   Пред на почнам да го пишувам овој текст, мислев, мислев и сериозно размислував што би можела да напишам, што е тоа што ме придвижува. Што е тоа што знае да ме стане …

[Литература] Ева Ристова -VII одд.

Што ме движи кога сè стои?   Добравечер драги гледачи и добредојдовте во вести на денот-се слушна глас од телевизорот.Нај-актуелни вести се дека е откриен нов вирус имено ковид-19 во Вухан-Ќина…Вака започна борбата помеѓу човештвото и вирусот за кој никој …

[Литература] Ева Дејановска – VIII одд.

Што ме движи кога сè стои   Штом мугра се буди, ко сонце и јас светам Та светлост денска и од мене се рои Од секој зрак сончев радост можам да сетам Мене денот инспирација ми е, убавини ми крои. …

[Литература] Ева Балканова – VI одд.

„Што ме движи кога сè стои?“   Што ме движи кога сè стои? Мислите безброј мои, Скриените соништа мои и желбите безброј и в сон и додека сè стои. Илјадници ги имам како за филм си ги снимам и не …

[Литература] Драгана Радевска – IX одд.

,,Што ме движи кога сѐ стои?”     Моментално сите ние се наоѓаме во таква ситуација што мора да држиме дистанца, да носиме заштитна опрема, да не се групираме во големо друштво, да не одиме со физичко присуство на училиште. …

[Литература] Доротеја Солунчева – IX одд.

Што ме движи, кога сѐ стои?   Заглавена некаде во просторот, изгубена некаде во времето, копнеам по нешто заборавено додека ја очекувам иднината, а се враќам кон минатото. Немо ја гледам реалноста која ме опколува и која не можам да …

[Литература] Дона Илијевска – VII одд.

„Што ме движи кога сѐ стои?“ Застана…, застана и се смири и уличната светилка која трепереше во непосредна близина до мојот дом. Сѐ е тивко…. Се слуша само ветерот кој што ги разнишува гранчињата и листовите на дрвјата. Дури и …

[Литература] Димитри Наумов – IX одд.

Што ме движи кога сѐ стои? Мојата татковина, во секакви бои. Македонијо, те капе сонце во светол сјај! За мене си вечност и рај. Тука го поминувам животот мој, во тебе растам земам здив, родино мила ти си мојот мотив. …

[Литература] Димитар Чичовски VIII одд.

Што ме движи кога сѐ стои?     Моменталната состојба во која се наоѓа целиот свет го потресе целото човештво. Скоро и да нема земја во која нема пациенти и заболени. Кога вирусот првпат се појави во градот Вухан, никој …

[Литература] Дебора Анастасова – VI одд.

Кога сè стои   Денови и месеци минуваат, ама како деновите да не се менуваат. Како сè да стои на место, си мислам, многу често.   Секој ден е иста песна, еднолична е, верувајте не е ниту смешна. Сè застанало …

[Литература] Дафина Здравковска – VI одд.

„Што ме движи кога сѐ стои?“   Кога светот и сѐ околу него ќе застане, ќе запре мене ме движат мислите кои живеат во мене внатре. Кога светот ќе стои и кога ништо нема да се движи можеби самотијата со …

[Литература] Дарио Јосимовски – VIII одд.

Што ме движи кога се стои Секој човек е ненапишана песна која јуриша против судбината на човекот.Борбата е остварување на таа песна.Многу пречки,многу бездни морат да се премостат за да се оствари таа борба.Но таа борба не може да се …

[Литература] Даријан Јакимовски – VII одд.

  Што ме движи кога сѐ стои     Пред една година се смени нашиот начин на живеење. Се случи светска пандемија. Сѐ стивна, ништо повеќе не беше исто. Како светот да застана. Седам сам на компјутерот и размислувам…. Не …

[Литература] Даријан Јакимовски – VII одд.

Што ме движи кога сѐ стои Пред една година се смени нашиот начин на живеење. Се случи светска пандемија. Сѐ стивна, ништо повеќе не беше исто. Како светот да застана. Седам сам на компјутерот и размислувам…. Не знам од каде …

[Литература] Дарија Давчевска – VI одд.

Љубов, мир, толеранција   Љ убовта е движечка сила, У бавина, радост мила! Б ескрајна топлина нека шири О чај во душа да смири. В ерувам, сакам и можам   М ојата верба пак да ја сложам И знам дека …

[Литература] Даница Левкова – VIII одд.

Што ме движи кога сè стои?         Јас како една единка во ова општество, како една индивидуа која штотуку почнува да созрева, да го гледа она вистинското во луѓето сфатив само едно нешто. Без разлика кој си, …

[Литература] Давор Атанасовски – IX одд

Што ме движи кога се стои? Секој човек на оваа планета Има нешто што мрази и сака Дали добро или лошо Секому како бумеранг се враќа   Биди човек, биди ти Глава горе, оди право Не се живее со гнев …

[Литература] Давид Тодоровски – VIII одд.

ШТО МЕ ДВИЖИ КОГА СЀ СТОИ   ЖИВОТОТ Е ЅВЕЗДА КОЈА ТРЕБА ДА МЕ ВОДИ НАПРЕД ЖИВОТОТ Е БОГАТСТВО КОЕ ТРЕБА ДА СЕ ЧУВА, НО ДОАЃААТ МОМЕНТИ КОГА СЕ СЛУЧУВААТ НЕШТА И НАШИОТ ЖИВОТ СЕ МЕНУВА.   НО ДАЛИ ДА …

[Литература] Давид Младенов – VII одд.

Јас се движам напред   Јас сум тој што верува во подобро утре Верувам во правда, соживот, во нас Верувам во љубов, разбирање, толеранција Во силата и значењето на секој глас.   Подај рака, подари најубав цвет Биди искра надеж …

[Литература] Георѓина Христова – VIII одд.

Што ме движи кога се стои?   Живееме во тешки времиња. Оптеретени од секојдневието, од погрешни вредности, емоции… Тоа што не движи е надежта и волјата . Волјата за живот надежта за посдобро утре за мене, за секој од нас. …

[Литература] Боркица Ѓоргиева – IX одд

Што ме движи кога се стои? Повторно како да се врти се во еден круг Одејќи по скршен пат без насмевка и полн со студ, Со соништа поробени и желби уништени… Се прашувам,таков ли треба да е светов?! Еј,нека ми …

[Литература] Габриела Нешкоска – VIII одд.

Се е исто Мислев дека времето ќе помине и ќе ги залечи моите рани кои несвесно почнаа да болат . Мислев дека времето ќе помине и ќе донесе надеж во моето срце кое полека почна да се скаменува но не …

[Литература] Викторија Јованчева – IX одд.

Толерантен биди ти     Слушни,види,дојди со мене ти и тогаш ќе ги видеш сите наши сличности. Иако сме деца со посебни потреби никој нема право да не злоупотреби!   Инклузија ние децата бараме, љубов на секого даваме. Солидарност на …

[Литература] Викторија Атанасова – VI одд.

Што ме движи кога се стои? Семејство,другарство, движечки сили на човечки хоризонт со чекор на толеранција и солидарност со слика без детска дискриминација. Но денес се стои , чекорот се сопре од машина една, компјутерот стана другар наш, екранот светол …

[Литература] Викторија Спасовска – IX одд.

  Што ме движи  кога стои     Секој  човек има иднина во која пронаоѓаа некоја цел за да може да продолжи напред, кога некој или нешто ќе го запре.   Времето е единствено нешто ,што може да те води до зацртаната цел што ја имаш, за …

[Литература] Викторија Марковска – VIII одд.

  Што ме движи, кога се стои ? Надеж Што е тоа, што мене ме движи ? Што ме оттргнува од секојдневните грижи ? Надеж е тоа, што мене ме теши И сите овие грижи може да ги реши.   …

[Литература] Вероника Ацевска – IX одд.

Движењето на моите мисли заедно со музиката   Секој човек смета дека е храбар, дека е многу добар, но јас не мислам така. Некогаш во животот, стравот не е толку лош. Иднината никој не може да ја предвиди, никој нема …

[Литература] Васја Мицковски – VIII одд.

Што ме движи кога сѐ стои? “Храброст за спротивставување”     Континуираниот развој на оваа еуфимистички наречена транзиција, парадоксално се повлекува од својата актуелност во нашата држава. Не бев инспириран да се поставам на оваа контрадикторна замка, но сепак попуштив. …

[Литература] Вања Спасиќ – VIII одд.

Што ме движи кога сѐ стои   Мракот на оваа година Брзо како сокол се шири Оваа година лута Знаевме дека нема да се смири.   Но нешто по глава ме погоди, како да ми викнал сиот свет Ме погоди …

[Литература] Вања Петреска – IX одд.

Што ме движи, кога сѐ стои? Што е она што не движи сите нас во животот? – Малите нешта кои не прават среќни. Ситните моменти на среќа и радост поминати со семејството, пријателите или пак на социјалните мрежи. Секој човек …

[Литература] Валерија Атанасовска – VIII одд.

,,Што ме движи кога се стои’’ Една прекрасна тема,една прекрасна реченица која би не натерала да се задлабочиме во самите нас,во нашите мисли,срце,душа,емоции и да се запрашаме-Што ме движи кога се стои?Човекот па и се на земјата,дури и небесните тела …

[Литература] Бруно Ивановски-VIII одд.

  Што ме движи кога се` стои?   Кога другар ми е во неволја, Кога бара помош и очајно бара рака, Не можам да го игнорирам, заедно сме и во студено и во врело, Во кратки црти, помагам, а тоа …

[Литература] Бојана Димитријовска- IX одд

ШТО МЕ ДВИЖИ КОГА СÈ СТОИ   Сè стои, но моите мисли летаат. Сè стои, но трпеливото девојче во мене не стои. Сè стои, но мојата надеж за подобра иднина не стои. Како што не знае да застане бучавата во …

[Литература] Бојана Ваљавичарска – IX одд.

ШТО МЕ ДВИЖИ КОГА СЕ́ СТОИ?     Секој човек има нешто што го движи во животот, нешто што го тера да оди напред и му дава сила никогаш да не застане. И, еве, додека пишувам во ова време- невреме, …

[Литература] Бојана Бојковска – VIII одд.

Што ме движи кога сè стои?   Во време на пандемија кога сè е запрено размислувам позитивно, најчесто темата на моето размислување е спорт, читање на добри книги и цртање. Кога велам спорт мислам на возењето велосипед, планинарење, трчање, одбојка, …

[Литература] Бојан Маневски – VIII одд.

Што ме движи, кога сѐ стои?   Заробен во своите мисли, несвесен за своите чекори, загубен во густи магли. А светот застанат, заспан, што се случи, каква тага, каква разорна болка и страв по саканите, по најмилите? Секој ден затаен …

[Литература] Бојан Каралиоски – VIII одд.

За награден конкурс на тема: ,,Што ме движи кога се стои” ЉУБОВ Н оќта долга минува, утрото срамежливо доаѓа, полека, тивко, насмеано светлината со себе ја носи, темнината ја отстранува.   Злото заминува со тага, доброто доаѓа со радост, но …

[Литература] Бојан Димовски – IX одд.

    Што ме движи кога сè стои?   Што… Што да се каже кога срцето везден немирно игра, се стега, без да лаже. Го потиснало стравот и бие, молкум некаква вистина крие.   Луто, но зошто луто да бие? …

[Литература] Белмин Муриќ – VII одд.

  Што ме движи кога сѐ стои?   Животот е прекрасен и секојдневно нѐ учи на нови работи. Тој нуди многу убавини на кои треба да се радуваме, уживаме и да споделуваме. Детството е еден од најубавите периоди во животот. …

[Литература] Беќири Денил – IX одд.

,,Што ме движи кога сѐ стои‘‘ Планината како алтернатива да се избега од монотоното секојдневие.   Една личност родена во место со многу народи, растен во околина со многу култури, меѓу луѓе со различни лица, сака со вас да ја …

[Литература] Антонио Ковачки – VII одд.

„Што ме движи кога сѐ стои?“   Кога глава на перница ке ставам и во еден миг затворам очи, едно нешто во мисла ме става дали има еднаквост меѓу човековите права?   Сите ние сме како едно а тоа за …

[Литература] Андрија Манџуковски – III одд.

Што ме движи? Што ме движи, Кога се друго стои? Има многу нешта Тешко се брои.   Најпрво моите сестра, татко и мајка, што прават се, за да можам јас да живеам како во бајка.   Ќе ги споменам и …

[Литература] Андреј Крстевски – IX одд

Што ме движи кога сѐ стои   Животот си тече застанување нема Судбината свои планови крои и спрема Па во најубавите години сѐ застана околу мене Зарем младоста да ја оставам да вене.   И барам мотив во овие денови …

[Литература] Андреј Деспотовски – VIII одд

Што ме движи кога се стои?      Во ова тешко време  кога дни броиме, треба да најдеме нешто  што не движи и кога стоиме.    Мене ме движи семејството  мило и најубаво како цвет.  Кога сме заедно сите,  јас сум птица во лет  и најсреќното дете   на целиот свет.    Со семејството мое,  надвор сакам да седам,  да  ме милува нежно  ветрот  и во синото небо да гледам.    Со семејството заедно,  ноќе ѕвезди да бројам  за убави желби на сите. Среќа, љубов и мир да …

[Литература] Андреа Томовска – VIII одд.

Што ме движи кога сè стои Кога се навраќам назад во времето, пред неколку години се сеќавам колку ни беше полесен животот тогаш. Коклу полесно можевме да живееме без да имаме страв од секого. Тогаш имамвме проблеми кои во тој …

[Литература] Андреа Димитровска – IX одд.

Што ме движи кога се стои? Пред да почнам да пишувам навистина расмислував дека имам многу што да кажам. Што е она кое навистина ме движи кога се на светов стои? Што е она кое ме поттикнува да го прекинам …

[Литература] Ангела Стојанова – VIII одд.

Што ме движи кога сè стои ? Го сакам времето кое го посветувам на самата себеси! Ја ставаш слушалката во уво, потпирајќи се на студениот ѕид и музиката ќе почне. Мелодијата ќе помине нежно низ моите уши и ќе го …

[Литература] Ангела Саздова – VI одд.

„Што ме движи кога сè стои?“ ,, Љубовта е мојата сила’’   Животот не е розово обоен Носи со себе и радост и тага Вреди да се борам, да живеам со сета снага. Кога мислам дека сѐ црно е Дека …

[Литература] Ангела Лазаровска – VIII одд.

“Што ме движи кога се стои?” ”Верувај во себе”   Животот е движење, а движењето авантура. Никој не смее да го троши своето време во чекање, бидејќи животот не чека тој е краток како песна која никој не сака да …

[Литература] Ангела Јаневска – VII одд.

    „Што ме движи кога сѐ стои“ Детство, најубав период од животот на луѓето. Создавање први пријателства, правење први грешки, запознавање со многу нови работи кои претходно биле непознати. Животот е убав на овој свет. Но светот пред околу …

[Литература] Ангела Арсоска – VIII одд.

“Што ме движи кога се стои” Си се запрашал ли некогаш што те движи секогаш кога си тажен или среќен во душата весел или темен   Јас ќе набројам фактори пет кои според мене го движат цел свет ако не …

[Литература] Анѓела Арсиќ – VIII одд.

ШТО МЕ ДВИЖИ КОГА СЕ́ СТОИ   Секогаш кога ќе ги видам луѓето кои се предаваат уште пред првата препрека, не верувам дека навистина можат да се откажат толку рано, без да се борат, без да се интересираат за понатамошните …

[Литература] Ангел Симоновски – IX одд.

Есеј „Што ме движи кога се стои?“   Искрено, не сакам да гледам телевизија. Не ме интересира тоа што како звук и слика излегува од таа мала кутија. Повеќе сакам да се дружам со мојот компјутер. Таму влегувам во еден …

[Литература] Анастасија Ѓорѓиевска – IX одд

    Што ме движи кога сè стои   Снегулки се пластат надвор. Крај на март е и вее. Толку убавина врамена во еден прозорец. Белината која полека се постила, покрива сè, едновремено правејќи се важна поради својата величествена чистота. …

[Литература] Анабела Данилова – IX одд.

Што ме движи кога сѐ стои?   Еден ден случајно ги забележав раните на дланката на мојата најдобра другарка од детство. Со денови ја анализирав и сфатив дека многу се труди да ги сокрие и не бев сигурна како треба …

[Литература] Ана Манчева – VI одд.

ШТО МЕ ДВИЖИ КОГА СЕ СТОИ     Желим пријатељица да ми будеш (Сакам пријателка да ми бидеш) Тогаш другарство што е ќе видиш А ти настрана си седиш Но знам јас дека многу вредиш.   Odova so sijam chija …

[Литература] Ана Лосковска – VII одд.

Што ме движи кога се стои   Што ме движи кога се стои? Природата со своите живописни бои, звукот на водата дива, и малото пајче што учи да плива.   Што ме движи кога се стои? споделените тајни со другарите …

[Литература] Ана Јанческа – VI одд.

            ОРКЕСТАР   Што ме движи кога сè стои? Прашање е лесно да се одговори.   Ме движат музиката и добриот звук и ритам, на училишниот оркестар, во кој онлајн свирам.   А оркестарот…   …

[Литература] Ана Велковска-VIII одд.

Што ме движи кога сè стои   Светлината, стана темнина, среќата стана тага, белото стана црно. Стрелките на часовникот застанаа, црната ја сокри белата, времето сопре. Маглата набрзина го обви сечие срце, не направи да се чувстуваме парализирани, последната капка …

[Литература] Амира Ваити – VIII одд.

Пријателство   Пријателството е искра од срце што се ткае, секој човек треба за него да знае.   Од пријателство да сме среќни се од радост да блика, сите да сме среќни ко во магична слика.   Толеранцијата да надвладее …

[Литература] Александра Димитровска- VIII одд.

Што ме движи кога сè стои     Помина точно една година, од најголемата светска пандемија до сега, наречена Ковид 19 или корона. Како вчера да беше кога слободно живеевме, насмеани, весели,не помислувајќи дека ќе се случи вакво зло од …

[Литература] Александар Тодоровски – VI одд.

Што ме движи кога сè стои? Вардар сѐ уште уште неуморно тече… Сонцето изгрева и заоѓа секојдневно… Месечината праќа поздрави од небескиот шир… И стрелките на часовникот отчукуваат полноќ кога ќе го поминат 12… Навидум, се е вообичаено… исто… непроменето …

[Литература] Ајла Мехмеди – VIII одд.

Што ме движи кога се’ стои ?   Што се случува кога бебешкиот плач доаѓа на овој суров свет? Доаѓањето на тие невини очи кои имаат свое место и улога на оваа земја. Дали сме тука со некаква улога и …

[Литература] Kanita Selimi – VIII одд.

Çfar më shtyen kur asgjë nuk leviz    Edhe pse jeta nuk ndalon për askënd, ka rraste kur të gjithë ndihemi sikur koha është ndalur.   Mundë të jetë për diçka pozitive që deshirojmë të ndalet atje dhe të qendrojmë në atë moment përgjithmonë, ose kur ditët janë të gjitha njësoj dhe ne ndihemi sikur koha të ndalet.  Sikurse thash që kjo i ndodh çdokujt dhe edhe un jam e përfshirë, edhe pse ndoshta jam …

[Литература] Христијан Гочевски – V одд.

Што ме движи кога сè стои Дефиницијата за движење ја совладав од мојот брат.Под казна имаше задолжение да ја напише во тетратака дест пати.Јас бев неговиот супер херој во тој момент.Му овозможив да се придвижи по нагорна линија по предметите …

[Литература] Теодора Димитровска – V одд.

Што ме движи, кога се стои? За време на зимскиот распуст го гледав филмот „Чудо“. Навистина прекрасен филм. На почетокот мислев дека главен лик е петтоодделенецот Оги. Дека главна тема на филмот е детето со деформитет на лицето. Тоа дете …

[Литература] Стела Пренџова – III одд.

ШТО МЕ ДВИЖИ КОГА СЕ СТОИ       Ме движи силата која ја имам за да стекнам нови другарчиња, за да играм безброј игри и за да се пеам и се смеам. Желбата кон другарување ми дава сила, да …

[Литература] Станиша Станковиќ – IV година

Што ме движи кога се стои? Започнувам со мислата: „А што би било, кога иако стои се, да застанам и јас“ – можеби токму ова ме мотивира, поттикнува и ми дава „сила“ во грб да се обидувам, пробувам и на …

[Литература] Софија Лазаревска -I одд.

Сите сме еднакви       Да се преброиме, еден, два и пет и ќе биде наш цел свет. За рака да се фатиме и од ништо да не се плашиме.     Омраза да не сееме и заедно сите …

[Литература] Симона Цветковска – III одд.

Тема: ШТО МЕ ДВИЖИ КОГА СЕ СТОИ?   Наслов на делото: Инклузија-различни можности и потреби наместо дискриминација   Летниот распуст само што заврши. Денови броев до стартот на новата учебена година.Со нетрпение го очекував за мене најрадосниот ден-1ви септември, бидејќи …

[Литература] Сара Алексовска – IV одд.

  МОЈОТ СВЕТ Би можела да напишам роман штом некој ќе праша: „Кажи ми, што е тоа што те движи кога сè стои?“, сепак одговорот ќе го склопам во еден стих и ќе речам: ме движи светот и посебноста на …

[Литература] Салиева Хатиџе – IV одд.

ТОА ШТО МЕ ДВИЖИ   Многу сакам јас балет Кога танцувам се чуствовам во лет. Многу сакам јас да пејам Внатре душата ми се грее.   Многу сакам јас да цртам Освен кога гледам цртан. Веќе хоби имам јас Одам …

[Литература] Петја Анѓеловска – IV одд.

  СОНОТ Никаде не сум патувала, а сепак секаде сум била.   Од Арктик до Антарктик. Со истокот сум изгревала, на западот сум заоѓала.   Од јадрото на земјата, до бесконечните ќошиња на вселената.   Немам богатство, а сепак сум …

[Литература] Ника Михајловска – IV одд.

За омраза тука нема место   Ајде да се сакаме и да се почитуваме сите на овој свет, За да и дозволиме на нашата дружба да биде весела како шарен цвет. Сите сме луѓе во ништо не се разликуваме, Подршка …

[Литература] Нела Атанасовска – III одд.

Што ме движи кога се стои Дали сум горе или доле Можеби лево или десно Тука е секогаш таа И тешкото го прави лесно   Кога плачам и сум тажна Насмевка и радост ми дари Ниедна среќа на светот Не …

[Литература] Миткова Анастасија – V одд.

ШТО МЕ ДВИЖИ КОГА СЕ СТОИ?     Што ме движи кога се стои?-Размислувам, и ми доаѓаат многу работи што ме движат, но сепак како главна движечка сила за мене е солидарноста и хума- носта. Хуманоста е најголема човечка особина, …

[Литература] Милош Јовановиќ – IV одд

„Што ме движи кога сè стои?“ Сега кога сè стои, мене светот ми се бои, цртам, сликам, бојам вешто без престан сè и сешто.   Забележувам чудо се крои, како сè да гори. Насекаде грижа и мака но, цврста е …

[Литература] Мила Боцевска – V одд.

Што ме движи кога сè стои         Оваа пандемија, многу е тешка да носиме маски да не направиме грешка! Сите празници, дома ги минуваме со другари и пријатели не ги доживуваме.     Градинки, училишта, игротеки не …

[Литература] Марко Петрушев – III одд.

ШТО МЕ ДВИЖИ ДОДЕКА СЕ СТОИ?         Во моите соништа често јас патувам, во непознати предели свратувам. Замислувам… Место со сончеви кули, од улиците надеж блика, во срцата љубов и среќа грее, тоа место во светот, иднина …

[Литература] Марија Секуловска – IV одд

“ Најсилните бои”   Што не движи кога се стои, па тоа се сончевите зраци со своите златно-жолти бои.   Бои кои топлина и надеж зрачат, бои кои им дозволуваат на сите деца и на виножитото да се качат.   …

[Литература] Леонтина Костовска -III одд.

Што ме движи кога сѐ стои?   Гледајќи го синото небо, слушајќи го птичјиот глас, лежејќи на тревата сјајна, се запрашав нешто јас.   ,,Што ме движи, кога сѐ стои?”, бидејќи светот не е место на бои, тој може да …

[Литература] Лела Пандиловска – V одд.

Што ме движи кога сè стои   Кога сè стои, светот како да нема бои се е нешто многу тажно времето често тмурно и влажно.   Со маски на лице дури до очи човечката ведрина во страв се преточи секаде …

[Литература] Лана Малевска – V одд.

Што ме движи кога сè стои? Што ме движи кога сè стои?- Кога ќе се запрашам ова прашање одговорот ми е едноставен. Тоа се семејството и другарството. Моето семејство како и секое друго сака да ми овозможи што е можно …

[Литература] Каја Ристеска – II одд.

“Што ме движи кога сé стои?”   Многу работи ме движат кога сé стои, мојот свет е разигран во илјада бои.   Ме движат прегратките на мама и тато, кога ќе речат ти си наше злато.   Ме движи птицата …

[Литература] Јована Китановска – V одд.

Што ме движи кога се стои? Ова е време на невреме.Време на една пандемија,на едно големо зло кое го погоди нашиот свет.Таа проклета болест однесе многу човекови животи.Сите се соочуваме со голем страв,страв кој преовладува и кај нас децата.Сето ова …

[Литература] Јана Велјановска – V одд.

ОРХАН НА СЕМАФОР     Низ прозор го гледам, гладен, бос, за леб моли. Низ мисла го допирам со желба ништо да не го боли.   Се чувствувам лошо и во душата тажно, кога окото на Орхан ќе застакли влажно. …

[Литература] Илија Тевдовски – IV одд.

    Што ме движи кога сè стои?   Сите ние ко голема брана, а црн облак доаѓа од страна. Немој нека не пука, Не ни треба таква бука!   И до сега трпевме, Ко на силен ветар да се …

[Литература] Ива Смиљковска – V одд.

ШТО МЕ ДВИЖИ КОГА СЕ СТОИ? Што ме движи кога се стои? Тоа што позитивна мисла постојано имам, Од сите страни убавините да ги примам.   Ме движат и самодовербата, мудроста, мотивацијата и креативноста моја, Ете така можам да го …

[Литература] Ива Порјазоска – III одд.

Што ме движи кога се стои?   Јас незнам што е тоа што ме движи кога се стои. Сакам и вие да ми помогнете и задно да откриеме. Утредента сабајлето јас сакав да откријам што е тоа што ме движи …

[Литература] Ива Петреска – IV одд.

Мојот дом ме движи напред   Се брзо се случи, веста страшно звучи насекаде се стои, скратени се желбите мои.   Но, по денес утре следи, детството наше многу вреди, безгрижен да е животот мој се прашувам, е виновен кој? …

[Литература] Дамјан Трпевски – III одд.

„Што ме движи кога сѐ стои?“   Пред една година дојде Корона и оттогаш сите седиме дома. Училиштето со компјутер го заменивме сите и сега така ни минуваат дните.   Со другарчињата не се дружиме често, а кога сме заедно …

[Литература] Дамјан Јакимовски – IV одд.

Што ме движи кога се стои Сила, збор од четири букви кој ме прати од моето раѓање. Низ мојот тек на раст и развој го запознавам зборот сила што ме придвижува кон нештата што се толку необични и чудесни. Со …

[Литература] Давид Димитриевски – IV одд.

  ШТО МЕ ДВИЖИ КОГА СÈ СТОИ?     Што ме движи кога сè стои? Ме движат големите соништа мои. Сите да сме единствени, сложни како едно. Секој човек е нешто скапоцено и вредно.   Да немаме предрасуди и да …

[Литература] Велибор Спасовски – IV одд.

Што ме движи кога сé стои?   Што ме движи кога сé стои? мислам, стојам и напразно бројам.   Што ме движи кога сé стои? ги гледам птиците в лет и го замислувам овој чуден свет…   Треба нешто на …

[Литература] Аријана Јаневска – V одд

Кога се стои Што ме движи кога се стои Што ме тера да гледам во бои? Другарство, природа, се што е вредно. Сите да живееме како едно. Секој ден и секоја ноќ посакувам само една желба: -да имам доволно моќ, …

[Литература] Андреа Атанасоска – V одд.

  ,, Што ме движи кога сè стои ? ”   Што ме движи кога се стои се прашува секој од вас, на тоа прашање само еден одговор имам јас.   Во доцните часови се е тивко и мирно, само …

[Литература] Ана Цветковска – V одд.

“Примерот на мама,надежта за поубаво утре” Живееме во чудно време невреме. Време кое ете трае и трае, а нас децата не затвори во домовите, ни ги зема насмевките, симпатиите, другарувањата, прошетките, одморите… ах, какво време невреме. Седам овој дождлив ден …

[Литература] Христијан Петрушевски – II година

Што ме движи кога се стои­?   Додека светот во место тапка или можеби стои, јас за миг потонав во мислите свои. Се прашувам дали е тоа лавиринтот на животот или вртлогот на времето без отчукување каде цивилизацијата го бара …

[Литература] Фиона Христоска – III година

,,ШТО МЕ ДВИЖИ КОГА СЕ СТОИ?’’ Бeз оглед на тоа како некој се однесува кон вас, вие имате корист. Додека некои луѓе ве учат какви би сакале да бидете, други ве учат какви не сакате да бидете. Луѓето се оние …

[Литература] Теодора Тончевска – IV година

Читање книги – пат кон интелектуално прогресивна егзистенција Светот претставува еден систем кој е во постојано движење. Луѓето константно брзаат, несвесни за убавините кои им ги нуди животот. Сè повеќе ја забораваат вистинската, непроценлива вредност на животот. Единствената цел на …

[Литература] Татјана Јовановска – I година

Да се биде човек и тогаш кога ни е многу тешко   Пролеттната вечер тивко му се прикрадува на градот. Со лесен чекор, откако го испрати Сонцето во земјата на соништата и им посака добредојде на ѕвездите. Таму некаде горе …

[Литература] Тамара Николовска – II година

„Што ме движи кога се’ стои?” Земјината топка постојано се движи. Таа се движи по една замислена оска, го одржува незјиното место, па така и мислите, како едно најсилно оружје се движат во нашиот мозок. Тој е исполнет со мисли, …

[Литература] Сузана Емини – III година

  “Што ме движи кога се стои?”       Што ме движи кога се стои? Хмм.. интересно прашање! Во животот имаме многу пепреки и ограничување кои ќе не натераат да се откажеме од нашите соништа и успеси. Секој човек уште од мали нозе  се учи да не …

[Литература] Стефанија Ристовска – II година

Што ме движи кога сѐ стои?   Зарем сите мислевме дека животот е мелодичен сјај разигран во безгрижните зеници? Па тој стана полуден ритам со почеток и заматен крај, усвитен тапан што најавува неизвесност. Но, што ми ја разбива монотоноста …

[Литература] Стефанија Кузмановска – I година

,,Сонот што ме движи кога сè стои”     Кога не би чукало срце во овие гради, лесно би застанала на секоја пречка. Кога не би биле луѓе пред сè, не би се плашеле од тивката бура, никогаш не би …

[Литература] Стефанија Јовческа – I година

Стефанија Јовческа – I година   Домашна работа – македонски јазик и литература Есеј Што ме движи кога сѐ стои?     Сите ние се соочуваме со пандемија од светски размери. Многу од нас сме затворени дома, ги исполнуваме нашите …

[Литература] Стефан Боцевски – I година

Што ме движи кога се стои     Што денес човештвото го снајде многу е тешко лек да се најде. Осамени и тажни сме сите, бараме и најмал зрак во овој безнадежен мрак.   Качувањето на Водно и зелената трева …

[Литература] Софија Величковска – VI година

,,Што ме движи кога сè стои?”   Среде оваа пустелија, среде оваа бура и кротка избезумена умешност, јас открив дека во себе носам непобедливо лето исполнето со магични слатко-страсни плодови! Нека одат по ѓаволите. Нека ги снема сите чудотворни болки …

[Литература] Симона Миткова – II година

Што ме движи кога сѐ стои?   Како надежта ме движи кога сѐ стои? Кога ноќта е само една празна соба, и душата е скриена од човечка злоба. Ќе пушти таа еден зрак светлина да блесне, за нов ден со …

[Литература] Симон Трајковиќ – IV година

Што ме движи кога сè стои?   Што ме движи кога сè стои? Наслов, кој нуди безбројни и бескрајни мислечки контемплации! Дискурс, кој ги разминува претходните столетија и го разлистува новиот век, добата во која живееме и твориме! Несомнено, ја …

[Литература] Сеада Шуман – II година

Што ме движи кога сѐ стои? Што ме движи кога сѐ стои? Едноставно прашање, со многу кратки и нејасно возвратени одговори. Се прашувам каква сила е оваа што ме држи на нозе, се прашувам што е нештово што ме тера …

[Литература] Сарах Абдулаху – I година

Што ме движи кога сè стои?   Сите имаме лоши денови, денови во кои ништо не оди како што сакаме, во кои сѐ е наопаку, и денот кога го пишувам овој есеј е сличен. Можеби не е баш лош, но …

[Литература] Сара Чуперковска – II година

Што ме движи кога сѐ стои? Да започнеме од самото создавање. Поради некоја огромна случајност доаѓаш баш ти, во овој навидум идеален свет. Ти го доделуваат сценариото и улогата, но кога си мал, ти колку и да даваш напор да …

[Литература] Сара Маневска – II година

Што ме движи, кога сѐ стои?   Животот не само што е суров, туку е и непредвидлив, полн со мистерии и изненадувања. Секој човек има една душа, една шанса за живот, а потоа кој знае, можеби засекогаш исчезнува трагата за …

[Литература] Николче Ангеловски – II година

Што ме движи кога сè стои?   Животот никогаш не стои во место. Постојано се менува. Се менуваат мислите, чувствата, се менува природата, сè се раѓа и умира. Променливо е како ноќ и ден. Со други зборови секој човек има …

[Литература] Николај Марковски – III година

  Што ме движи кога сѐ стои     Во вакви времиња кога светот е на колена пред невидливиот непријател наречен Ковид-19, кој е толку мал, невидлив за човековото око, а толку моќен, вистински предизвик е да се најде движечка …

[Литература] Невенка Дишева – IV година

Што ме движи кога сè стои?   Во животот сè се менува, но промената е многу убава, со неа стекнуваме сè поголемо искуство, повеќе и повеќе свест, поголема и поголема зрелост. Што ме движи кога сè стои прашувате, токму таа, …

[Литература] Наталија Димеска – I година

    „Што ме движи кога сè стои?“ Светли точки се движат непосредно, непозната која од која ли повеќе. Изгубени во самото време и простор на патување, во минато и сегашно или пак во некое идно далечно место. Во едно …

[Литература] Надја Лукановски – III година

Што ме движи кога се стои?   Што ме движи кога се стои? Мене ме движи мирисот на утринското кафе, Полн со енергија и надеж. Ме движиат бацките и шепичките на моето куче, Мали, слатки, нежни и невини. Ме движи …

[Литература] Надица Поповска – III година

Што ме движи кога сè стои? Живееме во време кога ние стоиме во место, а животот секојдневно ни минува. Секој од нас минува низ одредени животни промени и низ секакви бури кои ни ги сервира животот. Како што секој човек …

[Литература] Михаил Трајковиќ – IV година

Што ме движи, кога сè стои?     Соништа, копнежи и надеж во време на пандемија! Освен тоа што постои пандемија во надворешниот свет, во нашите глави егзистира уште една внатрешна пандемија, која раѓа негативни мисли, кои претставуваат имагинирани вирусчиња …

[Литература] Михаела Николоска – I година

Што ме движи кога се’ стои? Денот и ноќта постојано се менуваат, но јас останав таму далеку во минатото. Таму далеку за каде никому не сум споменала. Останав стаписано со мечето во моите прегратки. Вдишувам еднаш, па уште еднаш. ,,Болна …

[Литература] Митревски Дамјан – I година

,,Што ме движи кога сѐ стои” Животот e маратон-долга патека по којa трчаме и ја тестираме својата издржливост, постојаност на карактерот, нашата самодоверба. Таа патека е сонуван сон, со многу препреки и секогаш бара од нас да вложиме максимален труд …

[Литература] Мираковска Марија – II година

„Што ме движи кога сѐ стои“   Темнина ме надвиснала, тежина ме притиснала. Барам светлина во мракот Барам пат низ беспатието.   Бол на болка голема мрак во мракот без светлината.   Сепак се движам, не запирам Чекорам бавно, но …

[Литература] Мила Ѓорѓевска – IV година

„Што ме движи кога сè стои?“ Дадено ветување   Додека на небесниот свод се бришат сончевите зраци и со последниот зрак денот згаснува, уште една ноќ опседната со бодликава тишина, без ѕвезди и месечина. Со раце ја голтам сета таа …

[Литература] Мила Алексовска – II година

Што ме движи кога сѐ стои?   Какво е чувството да се стои на едно место сиот свој живот? Какво е чувството да се нема право на слобода и еднаквост? Какво е чувството кога немаш право да сонуваш? Какво е …

[Литература] Матеја Вуковојац – II година

Што ме движи кога се стои?   Животот е како песочен часовник, тече сѐ додека не застане песокта. Ако песокот не нѐ движи, тогаш што ќе нѐ… Што ќе нѐ прави нетрпеливи за мемориите допрва што нè чекаат да ги …

[Литература] Марија Тодоровска – III година

Што ме движи кога се стои?   Што ме движи кога околу мене се освен ветрот стои? Освен денот во ноќ и ноќта во ден ништо не се менува, Кога се отвараат само прозорците, а се друго се затвора Што …

[Литература] Марија Соколоска – II година

Што ме движи кога се стои   Што ме движи кога сè стои, Тоа е прашање јасно, Околу нас поставено гласно.   Мене ми изгледа важно, Едноставно но знае да биде и тажно.   Дури и кога сè стои Вербата …

[Литература] Марија Петреска – II година

Што ме движи кога сè стои? Знаете ли што е тоа што е најбрзо на свет? Не, не е сончевата светлина, тоа е мислата. Нашите мисли се премногу брзи може да не однесат за миг на најпосакуваните места. Сега сум …

[Литература] Марија Литвиненко – II година

„Што ме движи кога сѐ стои“       Пред една година да ми кажевте дека светот го очекува вакво нешто, ваква сурова судбина, глобална пандемија што ни ги затвори вратите присилно, да ми кажевте дека со месеци нема да …

[Литература] Марија Јаневска – II година

Креативен Конкурс “Што ме движи кога се стои?” Литература – есеј Се почна набрзина, се почна тогаш кога бевме најмалку подготвени за тоа, наеднаш кога сите луѓе беа во брзина и се тркаа со времето. Кога парите беа најбитни и …

[Литература] Марија Зафирова – II година

ШТО МЕ ДВИЖИ КОГА СЕ СТОИ? Секому треба мотив, сон, и патза да продолжи во животот и успее.Таа цел може да не искачи на највисокиот кат, толеранција, трпеливост, самодоверба да му влее. Љубовта, образованието и годините со искуство одат напред,но …

[Литература] Марија Деркоска – I година

  Што ме движи кога сè стои?     Минатата година секој од нас беше соочен со многу новитети, изненадувачки и доста чудни. Ни беа претставени наеднаш, без никакво предупредување и ни беше препорачано да се навикнеме брзо, за наше …

[Литература] Маја Јакова – IV година

,,Што ме движи кога се стои?’’   Светот во кој што живееме и Земјината топка навидум се во состојба на мирување во изминатиот период, но тие се во движење како никогаш до сега. Во светот се случиле и ке се …

[Литература] Магдалена Георгиевска – I година

Што ме движи кога се стои?   Седам задлабочено замислена пред прозорецот. Го гледам сонцето како блеска на небото, ги гледам птиците кои летаат во воздухот безгрижно, ги гледам леснокрилите пеперутки, кои пленат со своите бои на виножитото, ги гледам …

[Литература] Лука Божинов- III година

Што ме движи кога сè стои   Животот е еден замислен круг во кој сите ние талкаме во потрага по нашата среќа, нашата движечка сила која нѐ води низ него. А среќата пак, е тука некаде, околу нас, набљудувајќи не …

[Литература] Лара Денковиќ – II година

    ,,Што ме движи кога се стои?” Велиме живот – но тој ни бега, велиме живеј – но тоа исчезнува, зошто е тоа така? Го живееме животот како да е без вредност, неограничен и бескраен. Живееме бесвесно, се до …

[Литература] Кристијан Нешковиќ – IV година

Што ме движи кога сè стои?   Уште од почетокот на светот и нашиот живот човекот е единствено разумно суштество кое знае да чита, пишува и зборува. Но, од друга страна, од сите цицачи тој е единствена вертикала на земјата …

[Литература] Клаудија Стаменова – III година

Што ме движи кога се стои ? Далеку сме од реалноста и чекориме по хоризонтална линија на халуцинација. Честопати околу нас сето движење запира. Запира и здивот. Се наоѓаме во полупразен простор. Сами, со нашите мисли. Не ги чувствуваме промените …

[Литература] Јована Мечева – III година

Што ме движи кога сè стои?   И додека се движиме кон животот навидум шарен Сфаќаме дека тој не е генерална проба. Транспортна лента наречена „време“ нé воведува во правец еден. Го движиме времето,местото Ги пречекоруваме границите. Нашите цели се …

[Литература] Јована Денковска – II година

Што ме движи кога се стои? Сигурна сум дека овој феномен им се случил на сите бар еднаш во животот. Во моментот кога ќе се в ратите во реалноста и ќе сфатите дека сте се загледале во нешто за одреден …

[Литература] Јована Гичова – II година

Што ме движи кога сè стои? Гледам во часовникот кој го исполнува празниот бел ѕид во мојата соба. Стрелките се движат во истиот ритам како и секогаш, но времето ми се чини застанато. Животот е ставен на една пауза за …

[Литература] Јани Стојаноски – I година

Што ме движи кога се стои   Мојата движечка сила е хуманоста и солидарноста.Ова е најмалку што можеме да сториме за да го спасиме човештвото.Секој поединец придонесува за промена во целина и тоа ги праве сите различности.Хуманост е збор кој …

[Литература] Јана Костовска – II година

Темата на конкурсот „Што ме движи кога сè стои?“ Импулси од кардиолошката тишина   Стоиме на исто небо од параболична мистика, се вкоренуваме на тлото на тишината, инклузивна метрика ни ги оправдува мечтите!   Во заедничка метафора ни се будат …

[Литература] Јана Нолева – I година

    Што ме движи кога сè стои?   Се раѓаме чисти со образ бел, но тоа не останува кај сите во животот цел. Зло, дискриминација, неправда има. Зошто тоа постои? Mоето срце тоа не го прима. Тие се оние …

[Литература] Јана Дамјановска – I година

„Што ме движи кога сè стои“ Почеток на 2020 година. Секојдневна трка со времето и плановите околу обврските и желбите. Се трудам да одржам рамнотежа. Млада сум, љубопитна, си поставувам прашања за животот. Размислувам за себе, за иднината, за училиштето, …

[Литература] Јана Глигороска – III година

Што ме движи кога сè стои? Извор на светлина   За да бидам комплетна личност во рамките на сопствените сфаќања, сето она што сакам да го направам, во вид на извор на светлина сјае пред мене. Тогаш се стремам да …

[Литература] Искра Смилевска – II година

Што ме движи кога сè стои?   Деновите ми минуваа исто, монотоно. Училиште, неколку филмови во кревет, па пишување домашни. Така ми минуваше денот. Цело време бев затворена во мојата соба, само чекав да дојде вечерта. Да заспијам, за момент …

[Литература] Исидора Хенниг – III година

Што ме движи кога сѐ стои   Одговорот на ова прашње е комплициран, за разлика од самото прашање. Впрочем, не гледам ништо што ме движи, ниту пак добра причина зошто да се движам. Зарем услов за да постојам е нешто …

[Литература] Исидора Трајковска – I година

Што ме движи кога се стои ?   Начинот на кој живееме е огледало на самите нас.Човек поминува низ секакво добро и зло. Се прашувам што е тоа што му дава сила да продолжи понатаму кога животот е суров и …

[Литература] Ина Михајловска – IV година

Вечните борци за заедничко утре   Кога Олимпија де Гуж ја напиша Декларацијата за правата на жената и граѓанката, И кога беше претседател на Женската меѓународна лига за мир и слобода Ингрид Виберг швеѓанката. Кога Малала Јусафзаи ја започна борбата …

[Литература] Иво Николовски – I година

Што ме движи кога сѐ стои   Еден, два, три, некој ќе почне да брои. За да сѐ одговори на прашањето, – Што ме движи кога сѐ стои?   Здравје, љубов, среќа Разбирање, мир и слога поддршка и прегратка братска …

[Литература] Ивана Апостолова – II година

Што ме движи кога сè стои? Живеејќи во ова тешко време на пандемија, човекот се затвора во себе и станува заробеник на своите мисли. Секако, не по наша вина, ние сме принудени да живееме во оваа ситуација на страв, изолираност, …

[Литература] Ива Чекарова – II година

Здраво. Јас сум обична шестнаесет годишна девојка со големи соништа и планови за иднината. Речиси сум сигурна дека секој од нас има вакви планови и соништа. Дека секој од нас мечтае за нешто. Можеби некој. Дека и покрај секоја замислена …

[Литература] Златка Петрова

Што ме движи кога се’ стои? Во време кога се’ стои, кога целиот свет е парализиран, иако часовникот постојано часови и минути брои, време кога животот ми стои, во минатото, среде бурата која ме погоди, ме движи само едно нешто, …

[Литература] Зафир Стојчевски – III година

Што ме движи кога сè стои     2020 година нè научи дека и невозможното станува возможно. Година кога светот, ја притисна кочницата и застана. Тоа што само можевме да го видиме на филмските платна и да го замислиме, стана …

[Литература] Естира Кужава – I година

Подвиг на срцето   Во еден миг ненадејно сè се смени, целиот свет ко Помпеја се скамени. Но изгрејсонцето одново се раѓа пак, часовникот продолжува да чука тик-так.   Ко времето што не може да сопре, срцево продолжува силно да …

[Литература] Ема Чупоска – II година

“Што ме движи кога сѐ стои”   Човек да живее без цел во животот е исто како да нема смисла за својот идентитет како личност. Огромен притисок е да ја исполниш оваа норма дека неопходно е да си го испланираш …

[Литература] Елена Тимова – IV година

  Што ме движи кога сè стои?   Еве веќе година дена откога ние само стоиме во место. Ја живееме младоста во пандемија. Овој ужасен вирус ни ги украде нашите најубави денови од цутот на младоста, а не ни даде …

[Литература] Ева Стојанова – III година

„Што ме движи кога сè стои?“   Животот е нешто непредвидливо, животот е сликовница во која има и темни и светли бои, тркало кое постојано врти и не става во секакви положби… Ова се само дел од приказите за животот …

[Литература] Дона Шалевска – IV година

Што ме движи кога сè стои?     Живееме во време во кое не знаеме што нѐ чека вечерва, утре. Пандемијата го постави знакот стоп пред сите активности кои ги извршувавме пред само една година. Собирањето во друштво, гушкањето, дури …

[Литература] Деа Денковска – II година

Ноќта веќе завладеа, а темнината како да испушта траорен молк што звучи по пустите улици. И домовите личат на напуштени гнезда. Времето небаре застанало и секоја секунда добива димензија на цело столетие. Се стои. Дури ни ѕвездите не го пробиваат …

[Литература] Дамјан Маневски – I година

,, Што ме движи кога се стои’’     Со проучувањето на историјата и документите на нашиот континент-Европа за време на првата и втората светска војна, во цела Европа и пошироко во Азија и Африка биле нанесени големи штети во …

[Литература] Дамјан Златановски – III година

„Што ме движи кога сè стои?“   Нозеве се распејуваат без да пуштат глас; белтинг каков одамна немам слушнато! Им се бендиса притисокот од столицата и моето тело. Седам на сивите столици од нашиот двор, со нозете стокмени под мене, …

[Литература] Давид Дамјановски – I година

ШТО МЕ ДВИЖИ КОГА СЀ СТОИ     Што ме движи кога сѐ стои Кој ли сега деновите ќе ги брои   Овој вирус ме затвори дома Цело време сум како во кома   Наместо да одам, да шетам Везден …

[Литература] Верица Ѓорѓиева – III година

„Што ме движи кога сѐ стои“   Животот кој го водиме изминатиот период е целосно нов и поразличен од било кога. Не надевајќи се темпото на живот одеднаш се промени. Секојдневните навики се променија, начинот на размислување се промени, и …

[Литература] Валмир Имери

Што ме движи кога се стои Во вакви тешки ситуации мене ме мотивира потребата да успееме, моето семејство да е живо и здраво, но и да ги зачувам моите пасии во оваа депримирачка ситуација.   Размислувањата на една осмоодделенка за …

[Литература] Бранкица Цветковска – I година

Што ме движи додека се стои? Додека сѐ е запрено јас продолжувам да чекорам напред. Тешки се деновиве. Болест коjа го зафати целиот свет, болест која одзеде многу животи, а остави голем број фамилии да тагуваат, вклучувајќи ја и мојата. …

[Литература] Бојана Спасовска – IV година

Што ме движи кога се` стои?   Време на половина прочитани страници, Време на непрестајно брзање, И на нервозни ноќи, На полетување на авиони-на краток одмор, На нервна напнатост и болно срце, Време на дигитално секојдневие, да не речам, искарикиран …

[Литература] Бисера Јаневска – III година

Што ме движи кога се стои?   Живееме во време кое е тешко за сите. Одеднаш светот запре, нема повеќе патувања, концерти, гужви, кафулиња, дружења. Сосема се оддалечивме од социјалниот момент. Најмалите работи кои ни го составуваа секојдневието станаа една …

[Литература] Бисера Батаклиева – III година

Што ме движи кога се` стои   НИШТО! Лежам долго, сама во мојата растурена соба. Празна ми е главата, празни ми се мислите. Стојам замрзната во времето барајќи виновник за мојата несреќна состојба. Лута на приликите! Лута на семејството! Лута …

[Литература] Бернарда Малевска – II година

Одеднаш ги отворив очите и силно земав воздух, чувствувајќи се како бурниот сон да ми откопал длабока бездна. Пред мене беше прикачено платно, чиј сликар понесен од моментот на нервоза го обоил со најтемните нијанси познати на човештвото. До моите …

[Литература] Барбара Стојковиќ – I година

„Што ме движи кога сè стои?“   Време е, да седнам и да напишам нешто што навистина го мислам. Имам само петнаесет години и доволно испреплетени мисли и ставови. Убава тема на разговор од која може да извадиме различни други …

[Литература] Барбара Мицеска – II година

  Што ме движи, кога сè стои?     Пред мене, необична темнина, божем светот абдицирал од нас, како епидемија на психичко отсуство со голема квота на заразени и јас на средината, избунетата ќерка на стражарот на незгаснатите жарчиња.   …

[Литература] Ања Симоноска – I година

Што ме движи кога сѐ стои   Што ме движи кога сѐ стои? Јас во место, а сепак миговите часовникот ги брои, мојот живот е мноштво бои, дури и овој препев емотивно твори.   Немо толкувам настани, коректни и лажни …

[Литература] Антим Атанасоски – II година

ШТО МЕ ДВИЖИ И КОГА СÈ СТОИ   Само навидум сè стои. Привидно се одмора, а за квантен скок се подготвува. И јас еве ги движам твоите чекори, а ти моите љубопитни мисли. Јас ќе пеам со твојот вонземски глас …

[Литература] Аника Панова – I година

Што ме движи кога сѐ стои     Која си ти волшебничке? И немир во душата, и трепет во срцето ти ми донесе.   Светлина во темната ноќ, тоа си ти, бела јадачке на темните мисли. Љубов си ти.   …

[Литература] Аника Абдулаху – III година

Што ме движи кога сè стои Сметам дека сум страсна за многу работи; страсна сум за науката, за храната и за максималното искористување од животот, но, би рекла дека она за што сум најстрасна се приказните. Кога гледам во светот, …

[Литература] Андреј Стојчев – I година

Што ме движи кога сѐ стои или дали ова вртењето во круг е движење?   Зад нас останува една тешка година. Тешка за сите во светот. Оптоварена со страв и неизвесност, со разочарувања и лични битки да се зачува индивидуалноста и …

[Литература] Андреј Димовски – III година

Што ме движи кога сè стои?   Во времиња како овие, во кои светот е замрзнат, нејасен, безбоен па и сосема застрашувачки, барање мотивација е слично како барање игла во куп сено. Речиси е невозможно. Луѓето почнаа да се враќаат …

[Литература] Андреј Бубалов – II година

Што ме движи кога сè стои   Веќе цела година живееме во време – невреме, кога целиот свет се бори против невидливиот непријател – коронавирусот. Ништо не е нормално, ништо не е исто како порано. Целосно е променет начинот на …

[Литература] Ангела Јовановска – III година

Што ме движи кога сè стои? Уште како мала мајка ми ме предупредувашеи ми велеше дека светот е суров. Таа тоа толку многу го зборуваше што еден ден решив да ја прашам зошто постојано ми го повторува тоа. Нејзиниот одговор …

[Литература] Ангела Атанасовска – III година

Што ме движи кога сẻ стои?   Живеев во свет исполнет со секакви мечти, радости, љубов, почит и разбирање. Деновите ми беа поминати и со негативно чувство: тага, пролеани солзи, мечти кон сакана (љубена) личност – со чувство на тага. …

[Литература] Анастасија Младеновска – III година

Во средните градови со паркови во кои редовно се поткаструваат липите и се конструираат лулашки, во кои браќата мои постојано бараат излез од Земјата и тетките ги простираат алиштата на највидното место за минувачите, концентратот од луѓе секогаш е највивиден …

[Литература] Анастасија Малеска – II година

  „Што ме движи кога сè стои?“   Животот е бездна во која пропаѓаме со цел да се пронајдеме себе си, неразмислувајќи за последиците кои следат. Животот е несфатливо чудо кое постојано се рони и троши. Тој не издига кон …

[Литература] Анастасија Јакчулева – IV година

Што ме движи кога сè стои?   Замислете, во време каде секој некаде брза, каде секој се бори да постигне повеќе за себе, каде главен изговор за незавршените обврски е немањето време, замиислете вие времето да го посветите на други. …

[Литература] Анастасија Гавроска – I година

ШТО МЕ ДВИЖИ КОГА СЕ СТОИ Какви денови имаме денес, имам чувство како сѐ да стои, дали во нашите големи срца некој за некого љубов двои.   Како ли исчезна прегратката што секој од нас ја бара, или пак зборот …

[Литература] Ана-Марија Митева – I година

“Што ме движи кога се стои„ Светот е едно невобичаено место каде што секој човек ги изразува своите каарактеристки мисли,чуства но понекогаш според начинот,природата и средината во која живееме можеме да се најдеме во средини каде што мислиме дека времето …

[Литература] Ана-Дебора Јакимовска – IV година

Што ме движи кога сè стои? Во мојот живот многу пати кога ми било тешко или кога ќе бев тажна за некоја ситуација или кога сум се соочувала со стравови, музиката секогаш била тука за мене за да ми помогне …

[Литература] Ана Стојановска – III година

Што ме движи кога сѐ стои   Сè беше малку полесно, и излегувањето и разговорите и гледањето нетфликс и следењето часови на школо. Таман почнав да сонувам за мојот свет, животот се претвори во општ преплет, лаптоп екран со нови …

[Литература] Ана Марија Анѓелковска – IV година

  Мојата визија Во последно време се случуваат многу работи,дел од наша контрола дел од природата.Тоа што сакам да го истакнам кај самата себе си се дефинитивно промените кои се случуваат.Да многу промени се случуваат како и во природата така …

[Литература] Ана Анастасова – II година

„Што ме движи кога сѐ стои?“   Дури целиот глобус го запира човечката глупавост, Со јажиња го стега, не дава да се помести, Мене ќе ме води безрезервната хуманост, Тој зрак од луѓето, што се ќе надомести.   Да се …

[Литература] Алексеј Христов – I година

ШТО МЕ ДВИЖИ КОГА СЕ СТОИ?   Во не така дамнешно и минато време, се живееше сложно без никакво бреме. Луѓето и животните во хармонија складни, природата ја чуваа од злотвори јадни.   О природо, што ни се случи, во …

[Литература] Александра Николова – I година

Што ме движи кога се стои?   Сложена работа сме ние луѓето! Цело време се убедуваме дека знаеме кои сме, што правиме, кон што се стремиме, за што сонуваме. А сиот живот ни поминува без да разбереме што од тоа …

[Литература] Алекс Сиљаноски – II година

Што ме движи кога се друго стои?   Вирус. Страв. Немир. Како се да застана Маската на лицето ја сокрива тагата, но бунтот во срцето не престанува. Ги гледам сликите, јас со другарите. Собир кај викендицата. Надвор ладно – внатре …

[Илустрации] Филип Натев – VIII одд.

+176

[Илустрации] Уна Цветковска – IX одд

+142

[Илустрации] Стефанија Марковска – VI одд.

+96

[Илустрации] Стефанија Марковска – VI одд.

+16

[Илустрации] Срна Филиповска – VIII одд

+2.833

[Илустрации] Симеон Трајчев – IX одд.

+101

[Илустрации] Сара Илијева – IX одд.

+11

[Илустрации] Сани Велкова – VII одд.

+64

[Илустрации] Сандра Костадинова – IX одд

+30

[Илустрации] Павел Милановски – XI одд.

+190

[Илустрации] Нина Дукоска – VIII одд.

+39

[Илустрации] Никола Ангеловски – VIII одд.

+33

[Илустрации] Наталија Карова – IX одд.

+59

[Илустрации] Надица Китинова – VIII одд.

+39

[Илустрации] Милена Неделковска – VIII одд

+39

[Илустрации] Мила Пешиќ – ООУ Браќа Миладиновци Куманово

+169

[Илустрации] Магдаена Атанасовска – VIII одд

+65

[Илустрации] Лиса Велкова – VIII одд.

+69

[Илустрации] Лина Дамјановска – VIII одд.

+139

[Илустрации] Леа Јовановиќ Костовска – IX одд

+35

[Илустрации] Ксенија Боцеска – IX одд.

+87

[Илустрации] Илина Пулејкова – VIII одд

+84

[Илустрации] Иван Петковски – IX одд

+32

[Илустрации] Ива Бошначка – IX одделние

+105

[Илустрации] Емилија Коруновска – IX одд.