[Литература] Марија Секуловска – IV одд

“ Најсилните бои”

 

Што не движи кога се стои,

па тоа се сончевите зраци

со своите златно-жолти бои.

 

Бои кои топлина и надеж зрачат,

бои кои им дозволуваат на сите деца

и на виножитото да се качат.

 

Бои кои ги привлекуваат сите деца

своите рачиња слободно да ги пружат,

да бидат сложни,да се почитуваат

и верно сите заедно да се дружат.

 

Среќните деца весели песни ќе пеат

здружени и еднакви секое срце

со топлина и љубов ќе го згреат.

 

Без дискриминација и со еднакви права

е исто како да имаме волшебен клуч

за да ја отклучиме секоја брава.

 

Со инклузија во училиштата на едни ангели мали

докажуваме на сите дека има повредни нешта

и од скапоцени кристали!

 

Кога ја гледам таа убавина што позитивност дава

ме прави да чуствувам дека на еднорог јавам.

 

Мојот свет во кој јас живеам и творам

ме прави да бидам силна и за правата на сите деца

херојски со љубов и песна да се борам.

 

 

 

+56