[Литература] Андреа Атанасоска – V одд.

 

,, Што ме движи кога сè стои ? ”

 

Што ме движи кога се стои

се прашува секој од вас,

на тоа прашање само еден

одговор имам јас.

 

Во доцните часови се е тивко и мирно,

само ѕвездите светат силно.

Тогаш јас спијам во моето убаво креветче,

легната на перниче

покриена со мекото и топло ќебенце.

 

Само глава потпирам ,

ќебето го допирам

и веднаш заспивам.

 

 

Одеднаш од нигде никаде,

во сон ќе се најдам,

нови нешта ќе дознаам,

пријатели ќе запознаам.

 

Овој пат нешто посебно сонував,

писателка јас станував.

Пишував прекрасни текстови и песни,

сите тие најинтересни.

 

Се разбудив вечерта

и се разочарав,

зошто ова не е вистина,

јас сакам да станам писателка.

 

Читајте книги и вие,

ајде лесна ноќ на сите,

многу ми се спие.

 

+42