[Литература] Ивана Станковска – IX одд.

Што ме движи кога се стои

 

Мислите течат,

и заедно со нив тие ме влечат.

Како два брода,

што пловат низ чиста бела вода.

 

Што ме движи кога се стои?

Кога мозокот минути брои.

Убави слики тој во него бои,

и разни идеи крои.

 

Мислите се разни,

сите кажуваат свои сказни,

како бестрашни херои,

кои никого не го двои.

 

Кога се стои,

моите мисли одат,

и како мало дете,

тие мене за рака ме водат.

 

 

 

+3