[Литература] Теона Крстевска – VIII одд.

,,Што ме движи кога се стои”

 

Кога стои се, нешто што ме движи

е мислата за убавиот живот кој се ближи,

во овие моменти никој не е сам,

иако во нашиот живот удри еден голем бран.

 

Надежта моја е сите да бидеме со насмеани лица

и сите со пријателите да јадеме без страв пица.

Повторно да одиме на море и да газиме на песок,

а не насекаде да слушаме тага и вресок.

 

Повторно да се вратиме во училишните клупи

и како порано да правиме училишни проекти во групи.

Повторно да одам на училиште и да следам час,

сигурна сум дека од радост ќе извикам на цел глас.

 

Нешто што ме движи е надежта моја

која во овие денови ја гледам во шарена боја,

надежта за подобра иднина како во рај,

и на оваа пандемија да и ставинме крај.

 

 

 

 

 

+39