[Литература] Ана Јанческа – VI одд.

 

 

 

 

 

 

ОРКЕСТАР

 

Што ме движи

кога сè стои?

Прашање е лесно

да се одговори.

 

Ме движат музиката

и добриот звук и ритам,

на училишниот оркестар,

во кој онлајн свирам.

 

А оркестарот…

 

Немања на виолончело,

Арбен и Јилдиз на виолина,

а јас и Татјана,

на гитара и мандолина.

 

Нотите не поврзуваат,

нас и нашите различности,

не прават еднакви,

рамноправни, исти.

 

И така, свириме за животот,

уживаме во младоста,

мелодија омилена ни е,

„Ода на радоста”.

 

 

 

+24